De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Extreem vakantiegenot
in 'schurkenstaten'

door Pieter Nijdam

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
De roemruchte Khyber-pas op de grens met het roerige Afghanistan.
PARIJS - Voor de een is zon, zee en strand het vaste vakantierecept. De ander verkiest natuur of cultuur. Wie daar geen genoegen mee neemt en uit is op de ultieme uitdaging kan terecht bij Cosmopolis, gespecialiseerd in reizen naar gevaarlijke landen.

Een trektocht door de bergen van Afghanistan? Een bezoek aan een van de paleizen van Saddam Hoessein in Bagdad? Overnachting in een tentenkamp in de Libische woestijn? Of toch liever naar Oeganda of Zuid-Soedan? Het Parijse reisbureau Cosmopolis regelt alles.

Directeur Guy Lardeyret richtte zijn bedrijfje drie jaar geleden op en zegt dat hij de aanvragen uit de hele wereld nauwelijks aan kan. Lardeyret werkte in de jaren tachtig en negentig voor diverse ministeries en het Franse parlement. Hij verzorgde de reizen voor bewindslieden, volksvertegenwoordigers en hun delegaties naar landen die als onveilig te boek stonden.

"Dat konden landen in oorlog zijn, of staten met een dictatoriaal regime. Aan de contacten die ik destijds maakte, dank ik mijn huidige netwerk", zegt Lardeyret. "De klanten die ik krijg hebben de meeste plekken op aarde wel gezien. Ze zijn op zoek naar het extreme avontuur."

Golfoorlog

"Aan die wens probeer ik tegemoet te komen. Je ziet de adrenaline door hun aderen stromen, als we de grens tussen Iran en Irak ter hoogte van Bachtaran passeren. In deze door Koerden beheerste regio herinneren de talloze uitgebrande tanks langs de weg aan de Golfoorlog."

Cosmopolis was de eerste organisatie die westerse toeristen begeleidde naar de killing fields in Cambodja. "De blikken van afschuw staan in mijn geheugen gegrift. Ik zal dat nooit meer vergeten", zegt de 54-jarige Fransman. "En dan heb ik het nog niet eens over onze tripjes naar Jemen, waar het gijzelen van toeristen een nationale volkssport is."

Sinds Cosmopolis in een groot internationaal tijdschrift adverteerde, heeft het reisbureau de toorn gewekt van de Amerikaanse regering. Het is Washington een doorn in het oog dat Amerikaanse onderdanen de kans wordt geboden met veel dollars naar Irak af te reizen, terwijl tegen dat land nog een internationale boycot geldt.

Juist landen als Noord-Korea, Irak, Iran, Libië, Syrië en Soedan, die door de Verenigde Staten steevast worden bestempeld als 'schurkenstaten', zijn populaire bestemmingen.

"Zwaailicht"

Lardeyret beaamt dat de nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten soms zijn prijs heeft. "In ruil voor veiligheid, worden mijn klanten ook wel eens misbruikt voor propagandistische doeleinden. Zo werd één van mijn reisgezelschappen door niemand minder dan de Irakese minister Tarik Aziz van Buitenlandse zaken tot officiële delegatie verklaard. Mijn klanten voelden zich behoorlijk opgelaten toen zij met blauw zwaailicht werden geëscorteerd door de straten van Bagdad."

Tot zijn spijt moest Lardeyret onlangs Noord-Korea van het programma schrappen. Nadat de autoriteiten ontdekten dat zich in een van Cosmopolis' groepen twee journalisten bevonden, verbood de regering in Pjongjang alle verdere reizen.

"Mijn klanten bestaan niet alleen uit Rambo-types. Het zijn ook journalisten, zakenlieden of politici, die buiten de officiële bezoeken om, het betreffende land zelf willen ontdekken. Het 'Armstrong-effect' speelt daarbij ook een rol. Het geeft gewoon een kick om als eerste een voet te zetten in een gebied waar vrijwel nooit een westerling is geweest", meent de reisagent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.