De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic' adviseur Clark,
spreekbuis 'links Amerika'

door Joost de Haas

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Ramsey Clark (Foto: REUTERS)
NEW YORK - Nog steeds teert hij op zijn kortstondige Amerikaanse ministerschap (Justitie), eind jaren zestig onder toenmalig president Lyndon B. Johnson. Bij al zijn acties en uitspraken wordt steevast verwezen naar zijn voormalige topfunctie. Maar in werkelijkheid geldt Ramsey Clark, de huidige juridisch adviseur van Slobodan Milosevic, als de absolute risee van de Amerikaanse advocatuur.

Vanuit een kantoortje in Manhattan trekt Clark al jaren ten strijde tegen de gevestigde orde, die hij ooit tussen 1967 en 1969 als minister van Justitie diende op het hoogtepunt van de Vietnam-oorlog. "Hij is best aardig, maar helaas al meer dan 25 jaar knettergek", aldus een collega-raadsman.

De 73-jarige Clark heeft sinds de Kosovo-oorlog een sterke band met Milosevic. De Joegoslavische ex-president, die voor het VN-Tribunaal in Den Haag terecht moet staan wegens misdaden tegen de menselijkheid, ontving Clark deze week met open armen in de strafinrichting van Scheveningen. Na afloop verklaarde Clark dat het Tribunaal "systematisch de rechten van Milosevic heeft geschonden".

De twee kennen elkaar van een bijeenkomst in Belgrado, waar Clark in oktober 1999 enkele maanden na de NAVO-bommencampagne fel van leer trok tegen het bondgenootschap. Milosevic, die op dat moment al was aangeklaagd als oorlogsmisdadiger, noemde zijn Amerikaanse vriend toen "moedig en objectief".

Showprocessen

Reden voor de huldiging in Belgrado was een 'tribunaal' dat Clark in juli 1999 in New York had georganiseerd tegen de 'NAVO-misdaden in Kosovo'. De jurist is gespecialiseerd in het opzetten van dergelijke showprocessen. Zo vond onlangs, eveneens in New York, onder zijn leiding een 'tribunaal' plaats tegen vermeende Amerikaanse oorlogsmisdaden tijdens de Koreaanse Oorlog.

Als minister van Justitie vervolgde hij de bekende arts dr. Benjamin Spock die ten tijde van de Vietnam-oorlog had opgeroepen tot dienstweigering. Als advocaat stond hij later echter vredesactivisten bij en onderzocht hij de rol van de FBI bij de moord op twee leden van de Black Panther-beweging.

De ideologische ommezwaai van Clark is altijd voer voor psychologen en politicologen geweest, evenals zijn benoeming op Justitie. Die post had hij waarschijnlijk te danken aan de opportunistische wens van de met raciale conflicten geconfronteerde president Johnson om een zwarte aan te stellen als lid van het Hooggerechtshof. Clarks vader was destijds lid van het Hof en trok zich na de benoeming van zijn zoon terug om mogelijke belangenvermenging te voorkomen. Dat maakte de weg vrij voor de eerste zwarte magistraat, Thurgood Marshall.

Omsingeling

Clark geldt nu als de spreekbuis van 'links Amerika', een beweging die politiek gezien nauwelijks iets voorstelt maar zich op straat steeds luider laat horen tijdens acties tegen globalisering. Clark is als voorman van het International Action Center (IAC) één van de belangrijkste mede-organisatoren van grootscheepse betogingen, zoals onlangs in Genua. De oud-bewindsman roept nu namens het IAC op tot een 'omsingeling' van het Witte Huis op zaterdag 29 september om te protesteren tegen president George W. Bush, volgens Clark 'het gezicht van racisme en globalisering'.

Achter het IAC gaat een radicale splintergroepering schuil: de stalinistische Workers World Party. Clark zou helemaal in de ban van de groep zijn geraakt toen een kaderlid, de aantrekkelijke Gavriella, als secretaresse op zijn advocatenkantoor kwam werken.

Kort voor de Golfoorlog tegen Irak in 1991 reisde hij namens de 'partij' naar Bagdad voor een ontmoeting met president Saddam Hoessein. Later verbleef hij, tijdens de oorlog, op uitnodiging van Saddam in de zuidelijke havenstad Basra als 'waarnemer'. De afgelopen jaren bestookt Clark de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met brieven en rapporten waarin hij het opneemt voor Saddam.

Eerder al, in 1986, bezocht hij de Libische leider Gadaffi na Amerikaanse bombardementen die als vergelding dienden voor terreur. En in 1980, tijdens de crisis rond Amerikaanse gijzelaars in Teheran, nam Clark in de Iraanse hoofdstad deel aan een forum over 'misdaden van de VS'. Hij zorgde verder voor veel opschudding door als advocaat van een oud-nazi twijfels te uiten over het nut van vervolging 'veertig jaar nadat een of andere vreselijke misdaad zou zijn begaan.'




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.