De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Arie Luyendijk-bocht op circuit Zandvoort

Van onze Telesportredactie

   
 

ZANDVOORT - Toen Cor Euser 21 jaar terug op het circuit van Zandvoort voor het eerst op kop lag in zijn Formule Ford 1600-race, zag de 'rookie' uit zijn ooghoeken dat vanaf de vangrail een bord werd uitgehangen met erop de aanwijzing '+4'. "Geen idee wat dat inhield. Ik begreep er niks van. Later vernam ik dat zoiets vier seconden voorsprong betekende", weet nog de autocoureur uit Rosmalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Arie Luyendijk (l) en Cor Euser. (Foto: dagblad de telegraaf)
Op dat moment kon Euser die als rechtgeaarde Brabander vooral actief was geweest in de autocross, autospeedway en motorcross, niet bevroeden dat hij aanwijzingen kreeg van een plaatsgenoot die later beroemd werd als tweevoudig winnaar van de legendarische Indy 500 mijlsrace. Wel herinnerde hij zich: "Jaap Luyendijk hielp mij in die tijd een beetje met het afstellen van de auto. Tenslotte kwamen we uit dezelfde stad en ik moest nog een beetje wegwijs gemaakt worden in de racerij. Zijn zoon was er ook bij en wie denk je dan ook wie mij dat bord voor mij uithing? Inderdaad, Arie Luyendijk...."

Beide coureurs zouden nadien hun sporen in de autosport verdienen. Euser die als 44-jarige nog steeds actief is, reed alles wat los en vast zat en grossierde in kampioenschappen ("ik denk een stuk of zeventien"). Luyendijk zou later in de Verenigde Staten furore maken als indycarcoureur met als hoogtepunten de overwinningen op de beroemde 'brickyard' van Indianapolis. In de boezem van de Nederlandse autosport borrelde het idee op om beide coryfeëen die hun 'roots' op Zandvoort hebben liggen, te eren. Dat moment is morgen rond het middaguur tijdens het Marlboro Masters-weekeinde aangebroken. De bocht Bos Uit zal voortaan Arie Luyendijk-bocht gaan heten, terwijl Euser's naam naast al die van Luyendijk wordt onthuld op het Nationaal Autosport Monument dat aan de ingang van het Circuit Park Zandvoort staat.

Ieder afzonderlijk waren zij zeer vereerd. "Ik dacht altijd dat er alleen de namen van overleden coureurs op dat monument werden gezet, maar het blijkt dat nu ook veteranen in aanmerking komen. Ik vind het een heel leuk initiatief om mij er ook op te zetten. Het is een blijk van erkenning", bekende Euser die de plechtigheid in gezelschap van zijn moeder en echtgenote Elly zal bijwonen. "Alleen jammer dat mijn oud-manager Alfred Abbenes (overleden, red.) dat niet meer mag meemaken. Hij was belangrijk in mijn carrière, zoals anderen dat ook zijn geweest want die is niet altijd over rozen gegaan. Wat moet ik er verder van zeggen? Ik zeg nooit veel, maar doe wel veel", aldus Euser die aanstaande zondag zowel met zijn DTCC-BMW als de Marcos Mantis in de Euro GT-race in actie komt.

In de naamswijziging van Bos Uit in de Arie Luyendijk-bocht heeft circuit-directeur Hans Ernst de hand gehad. "Dat idee is tijdens de laatste Indy 500 ontstaan. Ik wist dat Arie heel verguld zou zijn met een vernoeming van een bocht. Ik zei toen: o.k., ik zal me daarvoor sterk maken maar dan moet je die race wel voor de derde keer winnen. Na afloop was hij dan ook teleurgesteld dat het niet was gelukt. "En die bocht kan ik nu wel vergeten", was zijn reactie. Later belde hij me steeds op om te vragen of ik al iets wist over die bocht met zijn naam. Kun je nagaan hoe hij daarop was gesteld", verhaalde Ernst vergenoegd.

Luyendijk die ook uit Amerika was overgekomen om zijn zoon Arie jr. in de Formule Ford-race aan het werk te zien, kon zijn geluk gisteren niet op. Trots bekende de zoon van ex-coureur en veelvoudig kampioen Jaap Luyendijk: "Dit is een hele eer en ook erkenning. Zo blijft de naam Luyendijk op Zandvoort voortbestaan".

De drie generaties zullen zondag gezamenlijk een rondje over het circuit maken. Arie en vader Jaap gaan in een Chrysler Viper voorop tijdens de formatieronde van de Formule Ford-race waarin Arie junior voor het Ford Junior-team van Geva Racing uitkomt. Ook al een gedenkwaardig moment tijdens die elfde Masters die vandaag begint met kwalificatietrainingen voor de Fly You Renault Sport Cup, Union Toyota Yaris Cup, Pearle Alfa 156 Challenge en Landis Formule Ford. De Formule 3- en GT-rijders komen nog alleen in de baan voor vrije trainingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.