De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Arie van Lent: Van rakettenbewaker tot 'Bomber'

door Raymond Kerckhoffs

   
 

MÖNCHENGLADBACH - Zijn aanlokkelijke glimlach past bij het beeld van het sprookje. Van rakettenbewaker tot 'Bomber' zou de titel van de succesvolle levensloop van Arie van Lent kunnen luiden. Als militair werd hij twaalf jaar geleden in Duitsland gestationeerd. Op dat moment was hij een aardig amateurvoetballertje in de regio, totdat er op een nietszeggend soldatentoernooitje een scout van Werder Bremen verscheen. Met pieken en vooral dalen werkte Van Lent zich door de diverse Duitse liga, maar sinds afgelopen zaterdag staat de geboren Gelderlander ineens te boek als de 'killer' van de Bundesliga.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Arie van Lent.
Met alle roem en lof drijft de 30-jarige spits vooralsnog de spot. Zijn gouden goal waarmee hij Bayern München in het openingsweekeinde van de Duitse competitie verschalkte, ziet hij vooral als een momentopname. "Belachelijk al die complimenten", blijft Van Lent met beide voeten op de grond.

Een half uur na de wedstrijd schalden de supporters van Borussia Mönchengladbach nog zijn naam. De enige treffer van zijn makelij tegen de Champions League-winnaar had de Bökelberg in vuur en vlam gezet. Nuchter genoot Van Lent van de erkenning, al bleef hij wars voor overdrijvingen. Toch glinsterden zijn ogen eventjes toen hij gisteren Duitslands grootste sportmagazine SportBild las. Scout Hannes Löhr van de enige echte 'Mannschaft' verklaart daarin dat hij Rudi Völler heeft getipt over 'Der Höllander'. "Gelukkig is hij nog niet ontdekt door de Nederlandse bondscoach", verklaarde spion Löhr geheimzinnig, alsof hij de grootste ontdekking van zijn leven had gedaan.

Van Lent is Nederlands van geboorte en van karakter; Duits echter in zijn doen en laten én volgens zijn paspoort. Acht jaar geleden werd hem bij Werder verzocht om zijn nationaliteit te veranderen. "Er mochten destijds nog maar drie buitenlanders worden opgesteld. Wilde ik in het eerste elftal komen, dan was ik kansloos als Nederlander. Aan een nationaal elftal heb ik nooit gedacht. Ook nu niet. Voor aanvang van dit seizoen beweerden kenners dat ik te licht was voor het hoogste niveau. Nu we negentig minuten verder zijn word ik in het Duits elftal geschreven. Zoiets kan ik niet serieus nemen. Haha, ik zie me al in de rij staan voor het Duitse volkslied. Dat ken ik niet eens. Maar ach, dan neurie ik toch gewoon het Wilhelmus."

Steeds overwon de diepe spits van de groen-witten alle tegenslagen en bleef voetballen. Simpelweg omdat hij van het spelletje houdt. In de jeugdcategorieën werden de voetbalkwaliteiten van Van Lent in eigen land verguisd. Op de scoutingdagen voor jeugdtalenten werd hij bij Heerenveen, FC Twente en NEC afgewezen. "Ik had eindelijk een contractje bij hoofdklasser GVVV in Veenendaal afgedwongen, toen ik als militair nabij Bremen werd gestationeerd. Daar kreeg ik een opleiding om de beruchte Hawk- raketten, die destijds nog op het Oostblok stonden gericht, te bedienen. Ik baalde van die verhuizing en vreesde dat ik nooit meer op niveau kon voetballen. Totdat ik een internationaal soldatentoernooi speelde."

Via de amateurs van Werder Bremen kwam hij bij de profformatie terecht en trainer Otto Rehhagel gebruikte hem regelmatig als wisselspeler. Twee herniaoperaties zetten echter een vette streep door zijn droom, maar andermaal promoveerde de aanvaller uit Opheusden via de amateurs van Werder tot het profteam, waar hij onder Dixie Dörner tot een basiswaarde uitgroeide. "Niet voor lang. De nieuwe trainer Wolfgang Sidka zag het niet in me zitten en binnen de kortste keren werd ik naar de tribune verbannen. Ik ben toen zelf naar een club uit de Tweede Liga overgestapt."

Via die overschakeling kwam hij twee jaar geleden bij het pas gedegradeerde Mönchengladbach, na Bayern de tweede populairste club bij onze oosterburen, terecht. Met 19 doelpunten in zijn eerste jaar en 14 treffers vorig seizoen bracht hij 'Gladbach', onder de bezielende leiding van trainer Hans Meyer, terug op het hoogste platform. "Eigenlijk is mijn leven een raar verhaal hè", concludeert hij zelf. "Ik ben blij dat ik ook de schaduwzijde heb gezien. Dan weet je de mooie dingen ook te waarderen."

Tot 2004 staat de aanvaller uit Opheusden vorstelijk onder contract in het Rührgebied. In het 4-3-3-systeem is Van Lent de diep in de spits. Als aanspeelpunt, kopbalsterk, een targetman die anderen in positie brengt, maar zelf ook menig doelpuntje meepikt. "Ik merk dat er na de winst tegen Bayern ineens hoge verwachtingen zijn. Zelf hoop ik alleen maar dat het zelfvertrouwen gegroeid is. We moeten niet aan Europees voetbal denken, maar aan handhaving in de Bundesliga. Het duel tegen Bayern is weer verleden tijd en iedere wedstrijd zal voor ons een kraker worden. Iedere keer moeten we ons weer bewijzen. Dat geldt ook voor mij. Het zou toch te gek voor woorden zijn als je na een doelpunt heilig verklaard wordt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.