AMSTERDAM - Buhrmann heeft haar winstdoel laten varen. Door aanhoudend tegenvallende resultaten ziet de kantoorleverancier geen kans meer om de beloofde gemiddelde winstgroei per aandeel van jaarlijks 15% over de periode 2000-2002 te behalen. Over het tweede kwartaal leed het handelshuis onder de streep zelfs een verlies van EUR39 miljoen.

|
Frans Koffrie. (Foto: Frans Jongen)
|
Dit heeft het concern gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers gemeld. Beleggers waren not amused en trakteerden Buhrmann op een nieuwe koersdaling. Het aandeel sloot ruim 3% lager op EUR8,68. Ter vergelijking, begin dit jaar noteerde het hoofdfonds nog ruim EUR30.
Bij de bekendmaking van de eerste kwartaalcijfers, in mei, had bestuursvoorzitter Frans Koffrie nog stellig vastgehouden aan het 15%-groeirendement. Het handelshuis had toen al de eerste winstwaarschuwing achter de kiezen en een dito afstraffing op de beurs. Maar Koffrie vond destijds dat er betrekkelijk weinig reden was voor paniek: Buhrmann zou gewoon gaan waarmaken wat het had beloofd, verkondigde hij. "Wij spelen geen spelletjes."
Amper drie maanden (en een tweede winstwaarschuwing) later blijkt ook dit een misstap te zijn, al sprak Koffrie liever van 'verkeerde aannames'. Bovendien durfde de topman het gisteren niet aan om op zijn oude winstdoel van 10% terug te vallen. Een besluit daarover valt op z'n vroegst aan het eind van dit jaar.
Het is vooral de Amerikaanse kantoorartikelenmarkt die Buhrmann kopschuw heeft gemaakt. Het handelshuis behaalt daar ruim 50% van de concernomzet en moest in de afgelopen maanden klap na klap incasseren. In het tweede kwartaal klom de divisieomzet nog wel, maar dat was geheel te danken aan de overname van USOP. Autonoom daalde de omzet en de nieuwe Amerikaanse aanwinst kost Buhrmann dit jaar louter geld (te weten: een geraamd verlies van EUR20 miljoen). Het bedrijfsresultaat in deze tak knalde mede daardoor met 23% omlaag naar EUR60 miljoen.
"In plaats van een dure pen koopt men nu een goedkope", betoogde Koffrie, maar het gaat er vooral om wat men niet koopt. Software draait goed, maar kent een lage winstmarge. Kantoormeubilair daarentegen genereert een aantrekkelijke winst, maar is in tijden van massaontslagen en bezuinigingen bepaald niet in trek.
In de gecombineerde kantoorartikelendivisie Europa en Australië dient zich inmiddels een soortgelijk scenario aan, al klom de autonome omzet hier nog net. De overige twee divisies, Papierverkoop en Grafische Systemen, zagen het bedrijfsresultaat het hardst terugvallen: beide met bijna 40%.
Opgeteld resulteerde dat in een 13% hogere kwartaalomzet van EUR2,67 miljard, bij een 38% lager bedrijfsresultaat van EUR73 miljoen. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening was met EUR11 miljoen slechts een schim van de EUR49 miljoen uit dezelfde periode vorig jaar, om van het nettoresultaat maar te zwijgen. Dat draaide namelijk uit op een verlies van EUR39 miljoen.
Deze rode cijfers werden veroorzaakt door de al eerder aangekondigde buitengewone last van EUR27 miljoen voor het kostenreductieprogramma, waardoor onder meer 1150 banen worden geschrapt. Buhrmann moet echter meer geld opzij zetten: een additionele EUR23 miljoen. Daarvan is EUR3 miljoen om een honderdtal extra banen te laten verdwijnen en EUR20 miljoen voor de integratie van de gekochte Samas-divisie en USOP.
"Teleurstellend", luidde het understatement van Koffrie, kijkend naar het getal onderaan de streep. Voorzichtige vragen over zijn eigen functioneren werden evenwel gepareerd; zelf dacht hij er helemaal niet aan om bij Buhrmann te vertrekken en vanuit de commissarissen werd daar evenmin op aangestuurd.
Grote vraag is hoe het nu met Buhrmann verder moet. Het handelshuis ziet in 2001 geen economisch herstel meer en rekent derhalve nog maar op een winst uit gewone bedrijfsuitoefening (voor afschrijving goodwill) van 'ten minste' EUR160 miljoen (2000: EUR266 miljoen). Per aandeel betekent dit een winstval naar EUR1, tegenover EUR2,10 het jaar ervoor.
Een snel koersherstel zit er met dergelijke resultaten niet in, of Koffrie moet met een stunt beleggers imponeren. Maar de topman sluit dat uit. "Het zou helemaal verkeerd zijn om het vertrouwen via een big bang proberen te herwinnen." Datzelfde geldt voor een vijandige overname van het inmiddels goedkope Buhrmann zelf. "Ik zou niet weten wie dat zou moeten doen."
Anders wordt het als beleggers op termijn niet naar het handelshuis terugkeren. Koffrie: "Op korte termijn verandert de lage beurskoers onze strategie niet, maar als we over twee à drie jaar weer een grote overname zouden willen doen, komen we met deze koers in de problemen. We zullen tegen die tijd bekijken wat daaraan te doen."