BRUSSEL - Ondanks aanhoudende signalen van economische malaise heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven gisteren onveranderd gelaten. De herfinancieringsrente, het belangrijkste tarief, blijft staan op 4,5%.
Analisten hadden niet echt gerekend op een rentedaling voor het zomerreces van de ECB. Maar een onverwachte manoeuvre werd niet uitgesloten, zeker toen de Bank of England eerder op de dag opeens besloot de rente met een kwart procentpunt te verlagen tot 5% vanwege de bedrukte economische situatie in Groot-Brittannië.
De meeste waarnemers denken echter dat de ECB nu toch snel wat aan de rente zal gaan doen, in het licht van de toenemende bewijzen dat de economie inzakt en de inflatiedruk afneemt.
De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat het economische sentiment in de twaalf landen van de euro-zone voor de zevende achtereenvolgende maand is gedaald. De veelbekeken indicator zakte in juli naar 100,6 tegen 101,2 in juni. Zowel het vertrouwen van de industrie als van consumenten bleek fors gedaald. Dat duidt erop, dat de al eerder gesignaleerde verslechtering in de industriële sector is overgeslagen naar de consumentenkant.
Het Franse bureau voor de statistiek deed gisteren ook een duit in het zakje met het nieuws dat de Franse index voor het consumentenvertrouwen vorige maand op het laagste peil van de afgelopen twee jaar terecht is gekomen. De Duitse kamer van koophandel (DIHK) meldde verder dat de economie van het grootste land van de EU dit jaar met hooguit 1 à 2% zal groeien tegen 3% vorig jaar. Eerder werd al duidelijk, dat de inflatie in Duitsland en Italië onder de 3% terecht is gekomen en zich geleidelijk beweegt in de richting van het ECB-plafond van 2%.
Al met al lijkt het erop, dat de ECB meer dan voldoende redenen in handen heeft om wellicht volgende maand al de rente te verlagen. Tot nu toe hield de bank dit jaar haar tarieven hardnekkig onveranderd, afgezien van een verlaging in mei met een kwart procentpunt. De Amerikaanse Fed verlaagde in dezelfde periode de rente al zes keer. De inflatie was steeds de belangrijkste reden voor de ECB om niet in te grijpen. Maar gezien de cijfers uit Duitsland en Italië lijkt ook dat gevaar langzaam te wijken.