AMSTERDAM - Het duurt nog zes tot negen maanden voordat de handelsvolumes op de financiële markten weer aantrekken. Tot die tijd blijven ze gelijk of dalen ze zelfs, verwacht directievoorzitter Fred Böttcher van handelshuis Van der Moolen. Concurrent Sasker de Boer van AOT "weet niet of het zolang duurt". "Juli en augustus zijn door de vakantie traditioneel stille maanden. September en oktober zullen uitwijzen hoe groot de 'normale' volumes zullen zijn."
Zowel AOT als Van der Moolen moet het van de handelsvolumes hebben. Die volumes, in combinatie met de beweeglijkheid van koersen (in jargon: volatiliteit), bepalen het winstpotentieel van een handelshuis, legde Böttcher gisteren nog maar eens uit. En juist het gebrek aan volumes en volatiliteit zorgde er de afgelopen maanden voor dat de resultaten bij AOT en Van der Moolen onder druk stonden.
Bij de club van De Boer nog iets meer dan bij die van Böttcher, zo bleek gisteren uit de resultaten die beide ondernemingen bekendmaakten. Böttcher heeft daarvoor wel een verklaring. "Het heeft vooral te maken met het accent dat AOT legt op de optiehandel." Bovendien, aldus de bestuursvoorzitter, spint Van der Moolen garen bij zijn aanwezigheid in de VS.
Het handelshuis is door omvang en aard van die aanwezigheid (vooral als dienstverlener aan institutionele beleggers) minder gevoelig voor het gedrag van particulieren. En die particuliere belegger houdt zich al maanden verre van de beursvloer, weet Böttcher. "Wat beleggers allemaal is overkomen, ziet u als u kijkt naar de ontwikkeling van de belangrijkste aandelenindices in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. Daar staat geen pijl naar boven tussen."
De Boer heeft inmiddels geconstateerd dat de beurzen in juli nog geen verbetering hebben laten zien. Volgens de bestuursvoorzitter kunnen dan ook geen uitspraken worden gedaan over de winstontwikkeling gedurende de rest van dit jaar. Böttcher herhaalde gisteren voor heel 2001 uit te gaan van een winstdaling van ongeveer 25%. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening zou daarmee uitkomen op ruim 100 miljoen euro.
AOT onderneemt intussen wel actie om de winst per aandeel op te stuwen. Het handelshuis is van plan om maximaal 2,5 miljoen eigen aandelen in te kopen, zo werd gisteren bekend. Op de aandeelhoudersvergadering van 18 april vroeg De Boer daarvoor al toestemming. Het primaire doel is níet het verhogen van de winst per aandeel, stelt hij echter. "We hebben een sterke balans en willen het geld nuttig aanwenden." Mooi meegenomen is het winststuwende effect wel, geeft hij toe.
Van der Moolen hoopt nog altijd dit jaar notering te krijgen in de VS. Het handelshuis neemt er na de recente overnames een top 5-positie in onder de zogenoemde specialists ('katalysator' en bevorderaar van de handel in bepaalde fondsen). "Waar de top vijf zich qua overnamemogelijkheden op richt, zijn de nummers zes tot en met tien", aldus Böttcher. "Ook wij spreken met die partijen."
Een overname van één van de andere top vijf-spelers acht de directievoorzitter uitgesloten. De bestaande aandeelhouders van de top-4 zouden niet van hun stukken af willen. Dat Van der Moolen zélf wordt overgenomen, sluit Böttcher niet uit. "Maar het is onze ambitie om zelfstandig verder te gaan", herhaalde hij een eerdere uitspraak.