DEN HAAG - Met de eerste veroordeling van genocide door de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal is generaal Radislav Krstic de eerste Europeaan sinds het Neurenberg-Tribunaal na de Tweede Wereldoorlog die voor deze oorlogsmisdaad schuldig is bevonden. De 53-jarige Krstic zal 46 jaar, de hoogste straf tot nog toe, achter de tralies moeten doorbrengen. Volgens de Portugese rechter Almiro Rodrigues "verbond generaal Krstic zich in 1995 met het kwaad."

|
Radislav Krstic (Foto: AP)
|
Krstic stond eerst als ondercommandant en later aan het hoofd van het Drina Korps dat de moslimenclave Srebrenica in juli innam. Na de val van de enclave, die niet door Nederlandse blauwhelmen verdedigd kon worden, werden de mannen van de vrouwen, kinderen en bejaarden gescheiden. Tussen de 7000 en 8000 moslimmannen werden tussen 10 en 19 juli vermoord door Bosnisch Servische troepen. Slechts enkele overleefden het bloedbad. Getuigen vertelden tijdens het proces over "de horror van de massa-executies waaraan ze waren ontsnapt".

|
In een mortuarium liggen de stoffelijke resten van slachtoffers van Srebrenica. (Foto: REUTERS)
|
Volgens Rodrigues was Krstic "schuldig aan de moord op duizenden Bosnische moslims". Rodrigues las in anderhalf uur een samenvatting voor van het 255 tellende pagina's vonnis.
Ook is de Bosnische Serviër schuldig bevinden aan "het ongelofelijke lijden" en vervolging van de slachtoffers. Krstic wist van de deportatie van de vrouwen, kinderen en bejaarde inwoners van Srebrenica.
Executeren
Hij was volgens het Hof schuldig aan het instemmen met het plan om alle mannen die konden vechten massaal te executeren. "Daarom bent u schuldig aan genocide, generaal Krstic."
De rechtbank betwiste niet het feit dat Krstic een professionele soldaat was die van zijn werk hield. "De rechtbank kan accepteren dat u niet op eigen houtje de beslissing nam duizenden burgers en ongewapende personen te executeren." Waarschijnlijk gaf iemand anders het bevel tot executie, betoogde Rodrigues.
De aanklager Mark Harmon had acht keer levenslang geëist. Volgens het vonnis van de drie rechters, die de extreme zwaarte van de misdaden hebben meegenomen, zijn er zeker mensen wiens individuele verantwoordelijkheid veel groter is dan die van Krstic. Het Tribunaal wacht nog steeds op de komst van politiek leider Radovan Karadzic en legerleider Ratko Mladic, die ook voor genocide in Srebrenica zijn aangeklaagd.
Tevreden
Harmon was erg tevreden met het vonnis. "De straf is aanzienlijk ook al had ik acht keer levenslang geëist. Het vonnis doet recht aan de slachtoffers." Harmon kreeg op alle punten gelijk.
De advocaten van Krstic gaan in beroep tegen de uitspraak. "We hadden vrijspraak gevraagd en verwacht", zei advocaat Nenad Petrusic. Krstic, die zonder zijn beenprothese de zitting bijwoonde, was kalm nadat hij de rechtszaal had verlaten en zal zich vandaag met zijn raadslieden beraden over de te volgen koers voor het hoger beroep.
Nura Begovic, die haar broer en oom verloor in Srebrenica, was teleurgesteld over de strafmaat. "Hij had levenslang moet krijgen." Ze had het er erg moeilijk mee om alle gruwelijkheden die Rodrigues beschreef te moeten aanhoren.
Nog regelmatig worden er nog massagraven gevonden zoals eerder deze week bij Bratunac en Srebrenica zelf. In een poging de volkerenmoord te verdoezelen werden in het najaar van 1995 de meeste massagraven geopend en de stoffelijke resten overgebracht naar andere, soms onherbergzame plaatsen. De Bosnische Servische soldaten gingen hierbij niet zorgvuldig te werk. Van veel van de inmiddels ongeveer 4500 gevonden lijken ontbreken ledematen vanwege de graafmachines die gebruikt werden bij de verplaatsingen. |