NEW YORK - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is in hoofdlijnen akkoord gegaan met het plan van president George W. Bush om de energieproductie in de VS fors te verhogen. Tot het plan behoren omstreden olieboringen in een beschermd natuurgebied in Alaska.

|
George W. Bush (Foto: AP)
|
Om de bezwaren tegen die boringen weg te nemen, bracht de Republikeinse partij echter een aanzienlijke beperking aan: in plaats van het openstellen van 600.000 hectare voor boringen, zoals Bush had voorgesteld, zal slechts sprake zijn van 800 hectare. Het amendement werd met 27 stemmen verschil goedgekeurd.
De stemming is een enorme nederlaag voor de milieubeweging die had gepleit voor een algeheel verbod op boringen in Alaska. De Republikeinen die zich sterk hebben gemaakt voor de voorstellen van Bush weten zich verzekerd van de steun van machtige belangengroepen, zoals vakbonden en energiebedrijven.
In totaal stemden 203 Republikeinen, 36 Democraten en één onafhankelijk lid voor het pakket maatregelen dat in de door Democraten beheerste Senaat op zwaar verzet zal stuiten.
Prikkel
Het energieplan voorziet verder in een belastingvrijstelling van zo'n 85 miljard gulden, bedoeld als financiële prikkel om de productie van olie, gas en kernenergie te verhogen. Het Huis van Afgevaardigden stemde ook voor het aanscherpen van energiezuinige normen voor benzineslurpende auto's als de sportieve, compacte terreinauto (sport utility vehicle).
Volgens de milieubeweging gaan de normen niet ver genoeg. Ook zijn meer energiebesparende maatregelen opgenomen op voorstel van Republikeinen die zich gevoelig toonden voor de golf van kritiek op het milieubeleid van het Witte Huis.
De milieudienst Environmental Protection Agency (EPA) probeert ondertussen de schade van de negatieve beeldvorming rond Bush zoveel mogelijk te herstellen. Zo heeft de dienst deze week een door voormalig president Bill Clinton gelanceerd plan goedgekeurd voor een grote schoonmaak van de met pcb's vervuilde Hudson-rivier in het noorden van de staat New York. Het gaat om de grootste baggeroperatie ten bate van het milieu uit de Amerikaanse geschiedenis. Het bedrijf General Electric, verantwoordelijk voor de vervuiling, draait op voor de kosten van zo'n 1,2 miljard gulden. |