DEN HAAG - Alarmcentrales in binnen- en buitenland worden door de opmars van de gsm steeds vaker bestookt met onbelangrijke telefoontjes van vakantiegangers.
Zo wordt het 'vakantiemobieltje' in toenemende mate gebruikt voor vragen die niet met directe hulpverlening te maken hebben. Sommige landgenoten bellen zelfs met ANWB-steunpunten om te weten of er ergens files staan of wat voor weer het op hun vakantieadres is.
"We merken dat de drempel om te bellen steeds lager wordt", zegt Mieke Oude Veldhuis van de alarmcentrale Eurocross International. "Door de gsm wordt er veel sneller gebeld dan vroeger."
Woordvoerder Markus van Tol van de ANWB bevestigt dit. "De alarmcentrale, maar vooral de ANWB-steunpunten in Europa hebben er veel last van. Het belt nu eenmaal veel makkelijker vanachter een campingtafeltje dan vanuit de receptie of, nog erger, een buitenlandse telefooncel."
Volgens Van Tol krijgen de medewerkers van de steunpunten vragen die te maken hebben met de drukte op de wegen, eventuele wegafzettingen en zelfs het weer. "We staan alle bellers te woord, maar verzoeken wel vriendelijk om de lijn zo snel mogelijk vrij te maken voor de echte noodgevallen. In sommige gevallen werken we ook met bandjes waarop bellers al wat informatie krijgen, voordat ze daadwerkelijk iemand van ons aan de lijn krijgen", aldus Van Tol.
"Wat de mensen vroeger zelf uitzochten, laten ze nu aan ons over. Daar zitten inderdaad ook kleinere zaken bij, waarover voorheen nauwelijks werd gebeld", zegt ook Anke van Nieuwenhuizen van SOS International
Het vakantiemobieltje heeft echter ook een goede kant vinden alle alarmcentrales. "Toeristen met een gsm zijn voor ons makkelijker te bereiken, zeker als ze op plaatsen zijn waar weinig gewone telefoons zijn", aldus Van Tol van de ANWB.
De wachttijden bij de alarmcentrales en de steunpunten kunnen door de toegenomen drukte nog wel eens oplopen. "We doen er alles aan om het wachten zo veel mogelijk te beperken. Zo zien onze medewerkers op een display hoeveel bellers er nog in de wachtstand staan. Daar kun je bijvoorbeeld de gespreksduur op afstemmen."
Alarmcentrale Eurocross heeft meer personeel aangenomen om de wachttijd zo veel mogelijk te beperken. "Wij vinden dat er snel moet worden opgenomen. Als je iets vreselijks hebt meegemaakt, wil je niet nog eens tien minuten wachten voordat je je verhaal aan een hulpverlener kwijt kunt", aldus Mieke Oude Veldhuis.
Het aantal ernstige ongevallen met Nederlanders in het buitenland lijkt dit jaar toe te nemen. Hoewel exacte cijfers halverwege het seizoen nog ontbreken, constateert Eurocross tot nu toe meer ernstige zaken dan vorig jaar. Zo moesten alleen al deze week minimaal acht Nederlanders die tijdens hun vakantie in het buitenland waren omgekomen, naar ons land worden gerepatrieerd.