De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onmogelijk om laatste
fase straf te doorlopen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Korthals (Justitie) zit danig in zijn maag met een groep van 20 tot 30 illegale vreemdelingen die vanwege ernstige delicten zoals moord en doodslag vastzitten in een tbs-kliniek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Minister Korthals (Foto: Eigen foto)
Hun behandeling dreigt echter vast te lopen op de onmogelijkheid om de laatste fase van hun straf, het proefverlof, te doorlopen. Een aantal van hen zit daardoor in afwachting van uitzetting naar het land van herkomst langer dan gewenst vast in een peperdure tbs-kliniek. Een tbs-plaats kost rond de 1000 gulden per dag.

De minister heeft nu een speciale werkgroep op zijn departement ingesteld die 'maatoplossingen' voor deze tbs-klanten moet zoeken.

De proefperiode is een belangrijk onderdeel van de Terbeschikkingstelling omdat dan juist beoordeeld moet worden door de rechter of een gestrafte kan terugkeren in de maatschappij of dat hij nog steeds een gevaar vormt voor de samenleving.

De illegalen kunnen hun gewenningsperiode echter niet in de Nederlandse samenleving doorlopen omdat zij na hun straf als ongewenste vreemdeling direct het land worden uitgezet.

De verantwoordelijke Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt in een brief aan de departementsleiding van een 'impasse'. Het opheffen van de TBS-maatregel zonder proefverlof en vervolgens uitzetten naar het land van herkomst is volgens de dienst onwenselijk omdat dit grote risico's voor de samenleving aldaar met zich meebrengt.

Belastingbetaler

Een woordvoerder van het departement erkent dat de Nederlandse belastingbetaler hierdoor opdraait voor het mogelijk langer vastzitten van een criminele illegaal die toch uitgezet zal worden. Een tbs-klant kost, inclusief behandeling, huisvesting en andere kosten, rond de 1000 gulden per dag. "Het is een serieus probleem dat al vele jaren speelt", zegt een woordvoerder van Justitie, die niet kan aangeven hoeveel mensen uit de groep al toe zijn aan het proefverlof en dus te lang vastzitten.

"Wij proberen een goede oplossing te vinden, waarbij echter niet als eerste op de kosten wordt gelet. Die mensen kunnen niet zomaar worden teruggestuurd naar hun vaderland als daar geen toezicht op hen wordt gehouden via een vergelijkbaar proefverlof. Het gaat erom te voorkomen dat deze mensen niet opnieuw in de fout gaan en slachtoffers maken. Wat dat betreft is een mensenleven in Marokko of Turkije net zo waardevol als in ons land", aldus de zegsman.

Terugkeer

Hij wijst er op dat momenteel in Europees verband wordt onderzocht met welke landen afspraken gemaakt kunnen worden over het overnemen van de tbs-maatregel zodat een criminele vreemdeling in eigen land kan werken aan zijn terugkeer in de samenleving.

De groep van 20 tot 30 illegale vreemdelingen in Nederlandse tbs-klinieken betreffen volgens Justitie 'oude gevallen'. In november vorig jaar heeft de top van het openbaar ministerie een richtlijn uitgevaardigd aan de officieren van justitie, juist vanwege de problemen met het proefverlof, om geen tbs meer te eisen in strafzaken tegen illegalen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.