DEN HAAG - Nederland heeft volgens de Europese Commissie geen enkel weerwoord bij de claim van 447 miljoen gulden, die de Brussel van ons land terugvordert aan onjuist besteed geld van het Europees Sociaal Fonds (ESF).
Dat blijkt uit een briefwisseling tussen Den Haag en Brussel die minister Vermeend (Sociale Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Europese Commissie veegt daarin de vloer aan met het pleidooi van Vermeend die veel verwacht van het rapport van de commissie-Koning, die eind deze maand verslag uitbrengt over het ESF-debacle.
Bij het berekenen van het bedrag van 447 miljoen over de periode 1994-1996 is Brussel uitgegaan van een steekproef door de accountants van Sociale Zaken zelf. Daaruit bleek dat slechts 11 van de 45 onderzochte projecten volgens de regels waren verlopen. Met deze 11 projecten was 59 procent van het bedrag van alle 45 onderzochte projecten gemoeid.
Definitief
Volgens Brussel is er nu nog maar een conclusie mogelijk. Niet alleen bij deze 45 projecten, maar zelfs bij al het ESF-geld dat in de periode 1994-1996 naar Nederland is gegaan is slechts 59 procent goed besteed. De resterende 41 procent, oftewel 415 miljoen gulden, moet worden teruggestort. Daar komt nog 32 miljoen aan te veel betaalde voorschotten bij, zodat de totale rekening 447 miljoen bedraagt.
Brussel trekt die conclusie omdat de accountants van Sociale Zaken zelf aangeven dat verder onderzoek geen zin heeft. "Mijn ambtenaren hebben begrepen dat dit controlerapport afgesloten en definitief is", schrijft Eurocommissaris Anna Diamantapoulou aan Vermeend. "Het rapport schrijft dat iedere verdere poging om extra informatie informatie te krijgen over ESF-projecten uit deze jaren waarschijnlijk vruchteloos zal zijn."
Brussel is daarom de 'artikel 24-procedure' over terugvordering gestart waarbij Nederland nog twee maanden de tijd krijgt om te reageren. Commissaris Diamantopoulou heeft daarbij voor de jaren 1994-1996 geen boodschap aan de commissie-Koning: "In de tussentijd zult u de beschikking krijgen over het Koning-rapport hetgeen het voor u mogelijk zal maken om te gaan praten over de jaren 1997-1998 en 1999", schrijft zij aan Vermeend.
Volgens de Europese regels moet de Europese Commissie als geheel een besluit gaan nemen over hoeveel geld Nederland moet terugstorten. Nederland kan daar nog tegen in beroep bij het Europese Hof in Luxemburg. Over de jaren na 1996 moet Nederland overigens waarschijnlijk nog eens honderden miljoenen gaan terugbetalen.
Onder vuur
Inmiddels worden voor PvdA-fractieleider Melkert de hulptroepen gemobiliseerd. Melkert ligt onder vuur omdat hij als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet verantwoordelijk was voor het ESF-geld.
FNV-voorzitter Lodewijk de Waal ontkende gisteren dat Melkert in 1994 de sociale partners heeft gepaaid door ESF-geld naar Arbeidsvoorziening te sluizen. "Europees geld werd voor werkgelegenheid gebruikt en daar is niks mis mee", zei De Waal gisteren. "Over die constructie is het parlement gewoon geïnformeerd. Of het vervolgens in de uitvoering misging, dat horen we wel van de commissie-Koning." |