AMSTERDAM - Dure, experimentele behandelingen bij kankerpatiënten kunnen vaak niet worden uitgevoerd omdat er binnen het budget van de ziekenhuizen geen geld is en de werkdruk bovendien te groot is.
Dat constateert de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in haar gisteren verschenen jaarverslag over 2000.
Omdat het KWF nieuwe kennis over kanker zo snel mogelijk wil omzetten naar nieuwe behandelmogelijkheden, werd vorig jaar 21 miljoen gulden uitgetrokken om dit onderzoeksterrein te stimuleren. De patiënten die aan een wetenschappelijk onderzoek deelnemen kosten het ziekenhuis echter veel geld en tijd. De budgettering laat dat niet toe en ook is er onvoldoende tijd voor de kankerpatiënten beschikbaar.
In 2000 besteedde het KWF totaal 101 miljoen gulden aan wetenschappelijk kankeronderzoek, waarvan 67 miljoen aan subsidie voor onderzoeksprojecten bij wetenschappelijke instellingen door het hele land. Totaal gaat het om ongeveer de helft van alle kankeronderzoek in Nederland. Aan opleiding en onderwijs werd 4 miljoen gulden uitgegeven. Naar voorlichting ging 16 miljoen gulden en naar begeleiding van kankerpatiënten 3 miljoen.
In totaal kwam er bij de organisatie in 2000 netto 118 miljoen gulden aan fondsenwerving binnen. Abraham van Leeuwen, alias de Prince van Lignac, gaf de Nederlandse Kankerbestrijding bij wijze van kerstgeschenk 1 miljoen gulden. Volgens een woordvoerder was het de hoogste individuele donatie van het jaar. Drie maanden geleden overleed Van Leeuwen, die bekend stond om zijn uitbundige levensstijl, op 82-jarige leeftijd.