De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wettelijke richtlijn voor
veiligheid in parkeergarages

door Annemiek Paping

   
 

EINDHOVEN - Ruim tien procent van de 390 ondergrondse parkeergarages in Nederland is onveilig, vies en oncomfortabel. Met name de sociale veiligheid van veel bouwwerken laat te wensen over. Er zijn ingrijpende, kostbare, maatregelen nodig om de zo'n 40 garages waarvan de meeste dateren uit de jaren zestig aan te passen aan de eisen des tijds.

Toezicht

Zo zijn er nogal wat garages zonder enig toezicht, met alle negatieve gevolgen voor veiligheid en reinheid van dien. Vluchtwegen zijn slecht aangegeven en soms zelfs geblokkeerd. Met de luchtverversing is het slecht gesteld. Rijbanen deugen niet, waardoor het autoverkeer elkaar moet kruisen. Parkeervakken zijn recht aangebracht in plaats van schuin, zodat misverstanden ontstaan bij het uitrijden. Voetgangers kunnen zich er nauwelijks verplaatsen. En dikwijls hangt er een zware urinewalm. Onlangs maakte deze krant al melding van de onveilige situatie in de parkeergarage bij het Binnenhof in Den Haag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Ruim tien procent van de 390 ondergrondse parkeergarages in Nederland is onveilig.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkelt op dit moment wettelijke richtlijnen voor ondergrondse parkeergarages waaraan alle projectontwikkelaars en exploitanten zich zullen moeten houden.

Uiteindelijk moet dit leiden tot een integraal beveiligingsplan tegen brand, ongeval, ramp, criminaliteit en onveiligheid in parkeervoorzieningen onder de grond. "Het is de bedoeling dat een minimum veiligheidsniveau voor alle garages wordt afgesproken, zowel voor de nieuwe als voor de bestaande", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De heer G. van der Hart, woordvoerder van de Vereniging van Exploitanten van Parkeeraccomodaties Nederland (Vexpan), erkent dat het met een deel van de ondergrondse parkeervoorzieningen abominabel gesteld is. "Een tiende gedeelte voldoet absoluut niet aan de normen. De exploitanten gebruiken deze garages als melkkoe. Investeren doen ze niet; de klanten staan toch wel in de rij."

De Vexpan is blij dat de rijksoverheid minimumeisen gaat stellen aan ondergrondse garages. "Dit kan alleen maar gunstig uitwerken. Bovendien krijgt hierdoor uiteindelijk iedereen dezelfde lasten te dragen en dat is positief."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.