De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 1 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sneek zet eindsprint in

door Albert van Keimpema

   
 

ELAHUIZEN - Douwe Visser (Sneek) heeft de aanval op leider Berend Mink ingezet, maar de schipper van Grouw weert zich ook bij harde wind kranig, hoewel hij een straatlengte achter lag op de winnende Sneker Pan. Mink werd echter knap tweede waardoor Sneek in het klassement slechts 1,1 punt inliep op Grouw.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Een bemanningslid houdt het zeil met een lange boom extra strak. (Foto: ANP)
Alleen Visser kan Grouw nog bedreigen. De tweevoudig kampioen van 1995 en 1996 kwam matig op gang in dit kampioenschap en het is interessant om te zien hoe ver hij komt met zijn eindsprint. Wellicht dat een forse wind hem nog kan helpen. Gistermiddag op een woelige Fluessen bij Elahuizen bleek dat de Sneker Pan veel wind kan verstouwen.

Dikke pûsters (Fries voor windstoten) met een kracht van meer dan vijf drukten de skûtsjes in de kruisrakken op één oor. Soms in die mate dat de schippers de koppen van hun platbodemschepen pal op de wind moesten steken om niet om te slaan of de schoten even te laten vieren, iets wat skûtsjesilers niet graag doen.

Sneek kwam meteen als beste uit de start, terwijl Grouw geen risico nam en uit de drukte probeerde weg te blijven. Opmerkelijk genoeg won Mink vele plaatsen en dat bewijst dat hij allround is geworden. Voorheen moest hij dikwijls terrein prijsgeven als het hard woei.

Niet alleen op het water wordt strijd geleverd nu de finale van het kampioenschap is begonnen. Ook op de wal zijn skûtsjesilers soms in de slag. Zo kregen bemanningsleden van Leeuwarden en Lemmer het in Woudsend met elkaar aan de stok en dat conflict kreeg gistermiddag een vervolg op de Fluessen.

Ulbe Zwaga van Leeuwarden, wederom eigenzinnig zeilend, voer over stuurboord vlak voor het over bakboord liggende Lemster skûtsje van Ale Zwerver. Het kon net, maar toch hees Zwerver de bloedvlag in het want als protest. Even later staakte hij de strijd omdat een bemanningslid, Piet Kortstra, het beslag van de giek tegen zijn hoofd kreeg en daarbij een gapende wond opliep. Medische behandeling was noodzakelijk en dat was voor Zwerver reden de wal op te zoeken.

Wel diende hij z'n protest in tegen Leeuwarden en dat werd door de jury toegekend. Een beslissing die Zwaga niet begreep. "Er voorlangs is toch voorlangs?", vroeg hij zich af. "Als het kan dan kan het. Zo simpel is het. Maar ja, Barbertje moest natuurlijk hangen na Woudsend", klonk het cynisch uit zijn mond.

Door de diskwalificatie van Leeuwarden schoof Peter Syperda (Joure) door naar de derde plaats. Zijn vierde ereplek al dit jaar waardoor hij met koel en berekenend zeilen ook derde staat in het klassement. De verschillen zijn vandaag de dag te klein om je een diskwalificatie te kunnen veroorloven. Syperda kwam daar vorig jaar achter en daar heeft hij lering uit getrokken.

Uitslag Elahuizen:

1. Douwe Visser (Sneek), 2. Berend Mink (Grouw), 3. Peter Syperda (Joure), 4. Ype van der Meulen (Woudsend), 5. Anne Tjerkstra (Langweer), 6. Allard Syperda (Heerenveen), 7. Jitze Grondsma (Halve Maen), 8. Pieter Brouwer (Eernewoude), 9. Lodewijk Meeter (Huizum), 10. Eldert Meeter (Bolsward), 11. Meindert de Groot (Stavoren), 12. Frans Huitema (Drachten)

Gediskwalificeerd: Ulbe Zwaga (Leeuwarden). Wedstrijd verlaten na verwonding bemanningslid: Ale Zwerver (Lemmer).

Klassement:

1. Grouw 16.7, 2. Sneek 30.8, 3. Joure 33, 4. Woudsend 36, 5. Langweer 43, 6. Bolsward 43, 7. Halve Maen 44, 8. Heerenveen 48.9, 9. Leeuwarden 51.9, 10. Eernewoude 53.9, 11. Huizum 59, 12. Lemmer 68, 13. Stavoren 74, 14. Drachten 86.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 1 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.