DEN HAAG - Voormalig monopolisten BT en KPN hebben met hun vaste aansluitnetten letterlijk koper, maar figuurlijk goud in handen.
Het laatste stukje koperkabel tussen de telefooncentrale en de woning blijft onontbeerlijk, verwachten deskundigen. Vervanging door glasvezel is, gezien de kosten, onlogisch. Hetzelfde geldt voor het overgaan op draadloze verbindingen: dat is eveneens kostbaar, heeft zijn beperkingen en wordt door velen als te omslachtig gezien.
|
Niet iedereen is bereid om een schotel aan zijn gevel te hangen. (Foto: © dijkstra b.v.)
|
Niet iedereen is nu eenmaal bereid om een schotelantenne aan zijn voorgevel te hangen of op het dak te plaatsen om zo snel te kunnen internetten. De extra (nog steeds forse) kosten die zo'n installatie met zich meebrengt nog buiten beschouwing gelaten. Het moet eenvoudig, en snel, vinden veel gebruikers. En dat kan via de vaste lijn, zegt Danny van Doesburg, analist bij Van Lanschot Bankiers.
Maandag verraste de Amerikaanse investeringsgroepen Babcock & Brown en Chancery Lane Capital de telecomwereld met een bod van EUR13 miljard op het vaste aansluitnet van British Telecom (BT). Een bod, dat al direct door de Britten als 'te laag' werd betiteld, het netwerk was veel meer waard. Want in doorsnee gaan 50% van de totale investeringskosten voor een netwerk in de laatste kilometer tussen wijkcentrale en woning zitten. De Amerikanen moesten eerst maar eens met een duidelijk hogere prijs op de proppen komen voordat er gepraat kan worden, liet BT weten.
BT zou de opbrengst goed kunnen gebruiken om zijn schuldenlast van rond EUR27 miljard te kunnen verlichten. Voor het veel kleinere KPN, die relatief tegen een hogere schuldenlast aanhikt (EUR21 miljard) zou verkoop van het aloude kopernetwerk ook een optie kunnen zijn, stellen analisten.
Dat het koperwerk in de grond nog steeds zo aantrekkelijk is (en blijft) is te danken aan de opkomst van nieuwe technologieën. Die maken het mogelijk om veel meer uit het oude koperdraadje te halen. Met name voor particulieren is dat aantrekkelijk. Die kunnen voor relatief lage kosten gebruik maken van 'breedbandige' telecommunicatiemogelijkheden, zoals adsl. Grote bestanden (bijvoorbeeld videofilms) kunnen daarbij razendsnel worden verstuurd of binnengehaald. Met snelheden, die veel hoger liggen dan bij isdn of de kabelaansluiting. En dat wordt nog veel meer, want de dsl-techniek staat nog maar in de kinderschoenen. Technisch is het nu al mogelijk om via allerlei varianten een veelvoud van de 'langzame' vorm, die asdl is, te bereiken.
Het gebruik van het vaste aansluitnetwerk zal dan ook alleen nog maar toenemen, is de overtuiging van analisten. Dit ondanks de razendsnelle opmars van mobiele communicatie. "Particulieren zullen vooral bij het spraakverkeer voor mobiel kiezen. Bellen via een vaste lijn zul je steeds minder zien. Dan is een mobieltje veel gemakkelijker. Anders ligt het echter bij het gebruik van internet. Dan ben je als particulier toch al snel aangewezen op het vaste net. Niet alleen omdat mobiel internetten veel duurder is, maar vooral omdat het veel trager is dan andere technologieën als adsl", zegt Van Doesburg. Voor de mobiele local loop zullen vooral bedrijven kiezen, denkt hij.
Het Hoofddorpse bedrijf Skybernet is één van de pioniers op de markt van het draadloze vaste net in Nederland. Het bedrijf heeft, verspreid over Nederland, inmiddels 25 basisstations staan. Dat moet het komende jaar verdubbelen. Landelijke dekking heeft Skybernet met 350 basisstations. Volgens Skybernet-directeur Maarten Meijer is nadeel van het draadloze 'vaste' net nog wel de snelheid, maar dat is slechts een kwestie van tijd: over één jaar zou volgens hem dezelfde adsl-snelheid als met koperdraad kunnen worden behaald.
Voor particulieren blijft de mobiele local loop echter voorlopig nog toekomstmuziek. Pas als de frequenties zijn vrijgegeven, kan de markt interessant worden, aldus Meijer. Bij het ministerie van Verkeer & Waterstaat is nog niet bekend wanneer dan kan gebeuren. Nu maakt Skybernet nog gebruik van een publieke frequentie. Ideaal vindt de directeur dat niet.
Echt lang kan het echter niet meer duren voordat de frequenties verdeeld worden. In België en het Verenigd Koninkrijk zijn de frequenties inmiddels toegewezen. In juli heeft het ministerie van Economische Zaken partijen opgeroepen hun belangstelling te tonen. Skybernet zit daar bij.
Het loopt niet zo storm, zoals bij de veiling van de umts-frequenties vorig jaar. Ook niet zo verwonderlijk in het licht van de huidige malaise in de telecomindustrie. In het Verenigd Koninkrijk i bleef de opbrengst steken op enkele honderden miljoenen ponden. Bovendien werden niet alle beschikbare blokken verkocht.
Om gebruik te maken van het draadloos vaste net van Skybernet is een kastje zo groot als een attachékoffertje nodig. Dat wordt voor zo'n 7.000 op het dak geplaatst. Maandelijks komen daar de gebruikskosten bij. Meijer mikt op klanten die minimaal 400 per maand verbellen. Dat is vooral het midden- en kleinbedrijf.
• De helft van de investeringskosten in een netwerk gaan in de laatste kilometer naar de gebruiker zitten.