De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 1 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Onschuldige Nina Brink is
haar WOL-aandelen kwijt

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Nina Brink is op geen enkele manier nog financieel verbonden met het rampenfonds World Online. Dat vertelde zij gisteren tijdens een 'informele bijeenkomst' met journalisten. Haar belang van ongeveer 2,6% heeft zij ergens in de afgelopen negen maanden verkocht.

Zij wilde niet zeggen wanneer zij er afstand van deed en wat het heeft opgeleverd. "Dat hoef ik ook niet. Ik heb geen bestuursfuncties meer."Het stopzetten van het justitiële onderzoek naar de rol van Brink in het WOL-drama vormde gisteren met name aanleiding voor een afrekening met de door haar in het afgelopen anderhalf jaar zo verguisde financiële pers. Ze had er speciaal haar vakantie in Frankrijk voor onderbroken.

Brink meldde gisteren strijdlustig dat uit onderzoek van de effectenbeurs, de beurswaakhond STE en nu ook het Openbaar Ministerie blijkt dat zij niet schuldig is aan onregelmatigheden tijdens de beursgang van World Online (WOL). Wel is duidelijk dat zij maanden voor de beursgang stukken heeft verkocht voor een fractie van de uiteindelijke beurskoers. Deze transactie had in het prospectus van de beursgang thuisgehoord. Brink vindt dat achteraf zelf ook. "Toen vond ik de vermelding 'transferred' duidelijk genoeg, maar dat kwam waarschijnlijk doordat ik wist waar het op sloeg."

Pas twee weken voor de beursgang zegt Brink de gewraakte prospectus onder ogen te hebben gekregen "Op het laatste moment was er namelijk nog een hoop gesteggel van mensen die iets gewijzigd wilden hebben aan hun lock-up regeling. Nee, ik zeg niet wie dat waren. Uiteindelijk kreeg ik de prospectus pas op 3 maart in handen. Mijn optieregeling en winstdeling stonden er niet in. Daarvoor had ik de beursgang kunnen uitstellen. Maar dat heb ik in het belang van World Online niet gedaan."

Het waren vervolgens vooral de media die het op de persoon Nina Brink hadden voorzien. Pas naar aanleiding daarvan volgden de gedupeerde beleggers met hun claims, aldus de voormalige bestuursvoorzitter.

De focus op Brink was in haar ogen onterecht. "Er was een heel team betrokken bij de beursgang van World Online. In de laatste weken werden we compleet geleefd. We spraken geen woord zonder toestemming van de banken en hun juridisch adviseurs. De pers heeft gezocht naar een hoofd toen de koers van World Online daalde en dat werd het mijne. Maar je kunt toch niet serieus beweren dat ik in m'n eentje de Nasdaq onderuit heb gehaald?"

Brink vindt dat de media niet objectief zijn geweest. "Ik denk dat het komt door de vercommercialisering van de media. Iedereen staat onder druk om vooral te scoren met nieuws. De waarheid doet er dan blijkbaar niet meer toe." Ook het feit dat ze een vrouw en vermogend is, zorgde volgens Brink voor extra aandacht in de media.

De gevallen internetkoningin Nina Brink zegt inmiddels privé totaal niet meer te beleggen in volatiele techfondsen. "Ik heb mijn vermogensbeheerders bij ABN, Prudential en Robeco opdracht gegeven daar uit de buurt te blijven. Ik ken al die bedrijven. Het doet me teveel pijn om daar als belegger mee bezig te zijn. Waar ik nu in beleg? Ahold en dat soort bedrijven vermoed ik", lacht ze zuurtjes.

Haar aanvankelijke plan tot de oprichting van een fonds voor gedupeerde beleggers blijkt inmiddels van de baan. Eerder had ze publiekelijk aangekondigd hiervoor ƒ100 miljoen ter beschikking te willen stellen. "Mede-aandeelhouder Reggeborgh wilde er niet aan meewerken", zo verklaarde ze gisteren.

Brink zegt dat ze haar ziel en zaligheid in het bedrijf heeft gelegd. "Het doet me dan ook veel pijn dat World Online niet meer bestaat. Tiscali was veel kleiner dan World Online. Het is nu een gevierd bedrijf met een goedgevulde oorlogskas. Dat hadden wij kunnen zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 1 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.