|
Een Palestijnse jongen tracht ongezien weg te kruipen van een Israëlische tank-positie. (Foto: AP)
|
TEL AVIV - Met de hevigste aanval op militante Palestijnen tot nu toe, resulterend in de dood van zes Hamas-leden en twee voor hun gebouw spelende kinderen, laat Israël zijn vuist zien en neemt het het risico van een verdere escalatie van het conflict met de Palestijnen.
Volgens de Israëlische radio hebben de Verenigde Staten de aanval vanwege het escalatiegevaar hard veroordeeld.
Met raketten vanuit een legerhelikopter bestookte Israël een kantoor van de militante Hamas-beweging in een zeven etages hoog gebouw in het centrum van Nabloes, op de Westoever. Onder de doden bevonden zich twee vooraanstaande Hamas-leden.
In de Gazastrook schoten Israëlische soldaten een lid van de Islamitische Jihad dood bij een vuurwisseling. Hetzelfde lot overkwam een Palestijnse politieman.
Angst en woede speelden gisteren in de Palestijnse stad Nabloes om voorrang. Woede om de aanval die ook nog eens 15 mensen verwondde, onder wie de moeder van de twee omgekomen kinderen, en angst vanwege de 'uit het niets' opduikende Israëlische legerhelikopter die dood en verderf zaaide. Duizenden Palestijnen stroomden naar de onheilsplek toe om wraak te zweren of gewonden uit de puinhopen te trekken.
'Verlanglijstje'
De belangrijkste doden waren de Hamas-voormannen Jamal Mansour (41) en Jamal Salim (42). Ook zouden twee Palestijnse journalisten zijn gedood. De beide Hamas-leden staan al lang op het 'verlanglijstje' van Israël en vertoonden zich zelden of nooit zonder lijfwachten. Die persoonlijke veiligheidsmaatregelen waren verscherpt na de door Hamas opgeëiste aanslag op een disco in Tel Aviv, waarbij een twintigtal Israëlische teenagers omkwam.
|
Sjeik Jassin...niet goedkoop... (Foto: AP)
|
Volgens Israël is de Hamas-beweging uit Nabloes verantwoordelijk voor de helft van de zelfmoordaanslagen op joodse doelen. De Hamas-leider sjeik Ahmed Jassin verklaarde "dat Israël een zware prijs voor de aanval zal betalen. Ons bloed is niet goedkoop".
De Palestijnse leider Jasser Arafat riep de internationale gemeenschap op haast te maken met het zenden van waarnemers naar de regio. "Het is een zeer gevaarlijke samenzwering om onze cadetten te doden."
"Defensief"
Israël weerlegt kritiek op wat Jeruzalem 'voorzorgsmaatregelen' noemt. Het land vindt dat het het recht heeft om zo voor de veiligheid van de burgers te waken. Jeruzalem is zeer tevreden over de effectiviteit van dergelijke acties. "Deze mensen zijn voor alles bezorgd om hun persoonlijke veiligheid. Ons doel is ze door deze acties in het defensief te drukken", verklaarde gisteren de minister van Transport, Ephraim Sneh.
Het recente succes van deze politiek wijst er op dat Israël nog genoeg informanten in de Palestijnse gebieden heeft. Volgens een Palestijnse bron is de druk op dergelijke 'collaborateurs' recent door Jeruzalem opgevoerd. Wie geen informatie verstrekt wordt door Israël als spion bij de tegenstanders aangemeld.
Volgens de Palestijnse observatiegroep Palestine Monitor zijn er sinds de start van de Al-Aksa Intifada, nu tien maanden geleden, zo 51 Palestijnen door Israël omgebracht. |