PARIJS - Als een citroen kneep hij zijn concurrenten uit. Niemand kon de afgelopen drie weken ook maar enigszins in de buurt van Lance Armstrong komen. Met een bijna beangstigende overmacht won de van kanker genezen Amerikaan voor de derde keer de gele trui. Als extraatje werd hij door de fotografen beloond met de 'Prix Citron', een onderscheiding voor de meest zure coureur. Armstrong haalde zijn schouders op bij de weinig flatteuze prijs. "De fotografen moeten de Tour in beeld brengen. Gezien mijn prestaties denk ik dat ik daarbij heel goed heb geholpen."

|
Laurent Jalabert, Erik Zabel, Lance Armstrong en Oscar Sevilla (Foto: Cor Vos)
|
Zijn grote rivaal Jan Ullrich kreeg opnieuw ruim zes minuten aan zijn broek. 'Der Jan' vocht dapper, maar langzamerhand zijn zijn tweede plaatsen van een trieste schoonheid. Met Telekom trapte de Duits kampioen in het pokerspel dat Armstrong in de Alpen opvoerde. Tot de klim naar Alpe d'Huez verdiende het lijdend voorwerp een Oscar voor de manier waarop hij à la zijn grote vriend de acteur Robin Williams de ene na de andere grimas op zijn gelaat toverde. En de Duitse topploeg het zware werk liet opknappen. Toen toonde de Texaan zijn ware gezicht en reed hij zo weg bij Ullrich. Een dag later was hij ook in de klimtijdrit naar Chamrousse een klasse apart. Tour beslist.
De kans is groot dat de volgende editie een herhaling van zetten gaat worden. Daar waar de drievoudig Tour-winnaar in de winter in de studieboeken duikt om zijn voorbereiding te perfectioneren, kiest Ullrich voor de verleidingen van het gewone leven. Die levenswijze heeft hem al vier tweede plaatsen opgeleverd. De rossige Duitser moet wedstrijden rijden als afslankkuur. Armstrong gebruikt ze om zichzelf te testen. De resultaten bepalen of zijn trainingsintensiteit moet worden opgevoerd of dat hij het iets rustiger aan kan doen.
"Nog nooit ben ik zo sterk geweest als nu", verklaarde de winnaar in Parijs. "Ik heb niet één slechte dag gehad, won vier ritten en de gele trui. Volgend jaar kom ik terug met hetzelfde doel. In de winter gaan wij de trainingen nog meer perfectioneren. Er zijn mensen uit mijn team die hebben verklaard dat zij de echte Lance Armstrong nog niet hebben gezien. Langzamerhand begin ik daar ook van overtuigd te raken."
Eddy Merckx durft nu al te beweren dat de kopman van US Postal het record van vijf gele truien gaat breken. "Ik reed overal en won overal, maar verdiende weinig. Armstrong rijdt weinig en verdient heel veel. Met zijn trainingsmethodes en organisatie is hij iedereen een paar stappen voor. Zijn hele seizoen staat in het teken van de Tour. Die kan hij wel zes of zeven keer winnen."
In Parijs evenaarde Armstrong het record van zijn vermaarde landgenoot Greg Lemond, die ook drie keer 'le maillot jaune' won. Op de erelijst van de Tour staan maar vijf namen van renners die dat ook drie keer of vaker presteerden: Thys, Bobet, Anquetil, Merckx en Indurain. De successtory van de Amerikaan vertoont opvallend veel overeenkomsten met die van Lemond, die tijdens de jacht door zijn zwager voor een kalkoen werd aangezien. Lemond overleefde in 1987 de aanslag en won met het lood in zijn lijf nog twee keer 's werelds zwaarste sportevenement. De adoratie voor Armstrong is bij Lemond echter omgeslagen in scepsis. "Ik weet niet hoe ik op deze derde gele trui moet reageren. Toen Lance in 1999 de proloog won, had ik bijna de tranen in mijn ogen. Zijn comeback na zijn zware ziekte was een topprestatie. Deze maand hoorde ik van zijn samenwerking met dokter Michele Ferrari. Ik was totaal uit het veld geslagen. Een Amerikaanse journalist schreef dat er maar één reden is om Ferrari te bezoeken door hem te vertellen: get the hell out of your sport. Daar ben ik het volkomen mee eens. In het licht van de relatie Ferrari-Armstrong wil ik geen commentaar geven op zijn derde gele trui. Algemeen gezien durf ik te stellen dat, als Armstrong clean is, dit de grootste comeback is in de geschiedenis van de topsport. Zo niet, dan is het de grootste fraude."
Twee dagen na de verklaring van Armstrong dat de omstreden Ferrari, die bij drie justitiële onderzoeken naar verboden dopingpraktijken is betrokken, een eerlijk en betrouwbaar man was, kwam het medisch dagboek van Filippo Simeoni in de publiciteit. De coureur verklaarde aan de Italiaanse justitie dat Ferrari hem had behandeld met epo en testosteron. Ook gaf hij adviezen over het omzeilen van de dopingcontroles.
Omdat Ferrari nog niet is berecht, wenst Armstrong de samenwerking niet opnieuw onder de loep te nemen. En blijft de argwaan. Ook bij diverse insiders, die de trapfrequentie van 100 omwentelingen per minuut en zijn geweldige recuperatievermogen als onmogelijk beschouwen. Zoals er nog niet zo lang geleden in de vlakke etappes werd gereden, zo rijdt Armstrong nu door de bergen, is een veel voorkomende vergelijking. Rudy Pevenage, de Jan Ullrich naar zijn vierde tweede plaats in vijf jaar begeleidde, deed daar als een slecht verliezer nog een schep bovenop: "Ik ben lichtelijk verbaasd door Armstrong. Terwijl alle renners in de cols naar lucht hapten, reed hij met zijn mond dicht alsof er niets aan de hand was."
In de 88e editie van de Ronde van Frankrijk gaf Lance Armstrong een nieuwe dimensie aan de wielersport. Dat was zuur voor de verliezers en van eenzelfde zuurgraad als die van de Prix Citron.