AMSTERDAM - Wall Street begint langzamerhand gewend te raken aan de doorgaans teleurstellende tweede-kwartaalwinstcijfers en zelfs aan de niet zulke rooskleurige verwachtingen voor het derde kwartaal, aldus Michael Toorop van Prudential Bache Securities te Amsterdam. Algemeen wordt aangenomen dat met name de Amerikaanse economie pas in het vierde kwartaal tekenen van herstel zal laten zien. Uiteraard geldt ook hier: eerst zien dan geloven.

|
Alan Greenspan (Foto: AP)
|
De Amerikaanse Centrale Bank en overheid hebben inmiddels gedaan wat zij konden middels rente- en belastingverlagingen en van het buitenland valt vooralsnog weinig hulp te verwachten. De Japanse aandelenmarkt staat op het laagste punt in zestien jaar, het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven is in vijf jaar niet zo laag geweest en de Europese Centrale Bank kan vooralsnog de rente niet verlagen.
Volgens Brandes, een van de meest succesvolle vermogensbeheerders, biedt deze onzekere tijd juist uitgelezen mogelijkheden bepaalde aandelen van eersteklas bedrijven tegen uitgekookte prijzen op te pikken. Toch doen sommige sectoren het uitstekend en bereiken zo'n 100 tot 200 aandelen per dag op Wall Street een hoogtepunt. Deze sectoren zijn misschien niet de meest aansprekende, maar ze vertonen wel een gestage groei en hebben minder hectisch bewegende aandelenkoersen.
Zoals iedere eerste week van de maand komt ook nu weer een aantal van de belangrijkste economische data uit. Veruit de belangrijkste cijfers zijn de werkloosheidscijfers over de maand juli. De werkloosheid wordt verwacht uit te komen op 4,6% (was 4,5%), terwijl het aantal nieuwe banen naar verwachting met 70.000 is gedaald.
Morgen wordt de index van de Chicago Inkoopmanagers gepubliceerd. Dat is de eerste economische indicatie van de aflopende maand. Woensdag komt de Nationale Index uit. De eerste indruk is 43,5% (was 44,7%). Bij een groeiende economie komt dit percentage boven de 50 uit.