AMSTERDAM - Een economische crisis in Argentinië reed Ceteco in 1998 danig in de wielen. Na met veel tamtam in '96 de Argentijnse markt te hebben betreden, slaagde het handelshuis er in '99 pas in de - inmiddels zwaar verlieslatende - activiteiten weer van de hand te doen. Anno 2001 is in Argentinië sprake van een nieuwe crisis, maar nieuwe Nederlandse slachtoffers lijkt die niet te gaan maken. Een rondje Hollands glorie in het land van koningin in spe Máxima Zorreguieta.

|
Argentijnen melden zich in Buenos Aires bij de Spaanse ambassade. (Foto: AP)
|
Argentinië zit in een dip. De economie groeit al drie jaar niet of negatief, de buitenlandse schuld bedraagt een slordige $130 miljard (Hfl.327 miljard) en maar liefst 15% van de beroepsbevolking zit zonder werk. Om een eind te maken aan de misère stelde president Fernando de la Rúa op hoop van zegen Domingo Cavallo - alias de tovenaar - aan als minister van Economische Zaken. Met bezuinigingen en een zak geld van het Internationaal Monetair Fonds ($40 miljard) probeert Cavallo het tij te keren.
Philips merkt dat er een crisis is. Het elektronicaconcern is sinds 1935 in het land actief en heeft er twee fabrieken. "Er is minder vraag naar consumentenproducten als tv's en koffiezetapparaten", legt een woordvoerder uit. "Ook wordt er minder geïnvesteerd en daar hebben onze divisies licht en medische systemen last van." Wat de crisis voor de omzet van Philips in Argentinië betekent, wil de woordvoerder niet zeggen. Supermarktconcern Ahold is een relatieve nieuwkomer op de Argentijnse markt. In januari 1999 nam de Zaanse grootgrutter een 50%-belang in de Argentijnse supermarktketen Disco. Ahold heeft ruim 16.000 Argentijnen in dienst en haalt circa 3% van de totale omzet van Hfl.163 miljard uit Argentinië. De impact van de huidige malaise is volgens een woordvoerder beperkt. "De supermarkt-omzet steeg in juni zelfs met 1,7% op maandbasis", zo slaat hij zich op de borst.
Shell is al sinds 1914 in Argentinië actief en heeft er inmiddels 5000 mensen in dienst. De huidige recessie heeft volgens het olieconcern een duidelijk negatieve invloed op de vraag naar olieproducten. Kwantitatief laat Shell zich verder niet over Argentinië uit.
Bij was- en voedingsmiddelenconcern Unilever loopt de verkoop van de zogeheten food-producten minder; home- en personal-care - shampoos en zeep - merkt niets van de crisis, zegt een woordvoerder. Unilever zit zo'n 75 jaar in Argentinië en zet er voor Hfl.2,8 miljard om. Wereldwijd verkocht het was- en voedingsmiddelenconcern vorig jaar voor Hfl.104,9 miljard. Van de 295.000 medewerkers wereldwijd werken er 4200 in Argentinië.
Voedingsmiddelenconcern Numico noemt de gang van zaken in Argentinië 'volgens verwachting' en 'goed'. Middels het bedrijf Kasdorf produceert Numico baby- en - sinds mei van dit jaar - klinische voeding. De producten worden via een joint venture met Bago 'gemarket' en verkocht. De verkopen in Argentinië zijn nog geen half procent van de totale omzet (vorig jaar Hfl.9,3 miljard), aldus een woordvoerster. Bij Kasdorf werken zo'n 50, 60 mensen, bij Nutricia-Bago nog eens ongeveer 20. "Zuigelingen- en klinische voeding zijn kennelijk niet conjunctuurgevoelig", stelt de woordvoerster vast. "Gegeten worden, moet er toch."
En gedronken. Toch heeft bierbrouwer Heineken wel degelijk last van een dalende vraag. Heineken heeft een 15% belang in de lokale brouwer Quilmes. "En omdat de koopkracht daalt, heeft dit ook gevolgen voor de biermarkt", aldus een woordvoerster. Het betreft dan het plaatselijke merk Quilmes. Heineken zelf wordt in Argentinië als 'luxe bier' (premium) in de markt gezet en de vraag naar duurdere bieren zou onveranderd groot zijn. Quilmes brouwt 200.000 hectoliter Heineken bier per jaar, nog geen procent van de totale 21,6 miljoen hectoliter wereldwijd.
Stork verkoopt in Argentinië alleen nog maar reserveonderdelen, meldt productmanager Tim Beekhuis. Het conglomeraat heeft er een verkoopkantoor met 'vijf à tien' medewerkers, dat zich ook richt op landen als Brazilië, Paraguay, Uruguay (met Argentinië de zogenoemde Mercosur-landen) en Bolivia en Chili (beide kandidaat voor toetreding tot de Mercosur).
Stork verkoopt in de regio machines aan melkfabrieken en vruchtensapproducenten. Het gaat daarbij om apparaten die steriliseren, pasteuriseren en afvullen. De laatste grote Argentijnse order dateert van januari 2000, aldus Beekhuis. "Die leverde ons zo'n twee, drie miljoen gulden op. Nu verkopen we er eigenlijk niets meer en we verwachten ook niet dat dat dit jaar nog gaat gebeuren."
ABN Amro verkocht begin juli zijn zogenoemde retail-activiteiten aan Banco Galicia. Daarmee nam het aantal werknemers van de bank in Argentinië met ongeveer 300 af, aldus een woordvoerster. De 160, 170 mensen die overblijven gaan zich volledig richten op de zakelijke klanten van de bank en op vermogende particulieren. In welke mate die activiteiten aan de omzet van ABN Amro bijdragen, wil de bank niet kwijt. Wel volgt ABN Amro "de ontwikkelingen in het land uiteraard op de voet". "Het is nog te vroeg om voorspellingen te doen", aldus de woordvoerster.