SCHIPHOL - De dreiging van nieuwe acties van KLM-technici, die het afgelopen weekeinde meer dan tienduizend passagiers dupeerden, is voorlopig uit de lucht. De acties zorgden tijdens het drukste vakantieweekeinde op Schiphol, zowel bij luchtvaartpersoneel als luchtreizigers voor veel onbegrip en irritatie.
"Misbruik van onschuldige vakantiegangers en andere passagiers", luidde alom het verwijt, terwijl vele KLM-jumbo's uren te laat vertrokken. De vertragingen werken tot gisteren door op enkele KLM vluchten.
De niet erkende vakorganisatie Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT), waarvan de leden na enkele weken van opgelopen spanningen tot de wilde acties overgingen, zal de KLM-directie vandaag opheldering vragen over enkele KLM-vluchten, die zonder de vereiste toestemming van grondwerktuigkundigen zouden zijn vertrokken. "We vinden dat voor de veiligheid onacceptabel", liet NVLT-voorzitter Ronald van der Hout gisteravond weten.
KLM-directeur voor personeelszaken, Wim Kooijman, die groot vertrouwen bij de technici geniet, smoorde in de loop van zaterdag persoonlijk de nieuwe escalerende acties, die al vrijdag waren begonnen. Eerder pogingen van lagere managers bleven zonder resultaat.
De stakende technici eisten onder meer salarisverhoging tot 40%, maar vooral langere opbouw van hun inkomen, die nu na 32-jarige leeftijd stopt. De KLM-directie beloofde de actievoerders, aangesloten bij de officieel niet als vakbond erkende Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT), een internationaal vergelijkend salaris onderzoek.
"Als blijkt dat het inkomen van KLM-technici achter is gebleven bij dat van hun collega's bij onze concurrenten, wordt dat gat met terugwerkende kracht vanaf 1 juni hersteld", zo luidde de belofte van de KLM-personeelszaken, die applaus kreeg en zorgde dat verdere acties onmiddellijk werden afgeblazen.
Op dat moment was veel kwaad al geschied: dertien intercontinentale jumbovluchten met meer dan vierduizend geïrriteerde passagiers waren toen al van de ochtend tot de middag vertraagd. Op de vrijdagavond werden al zeven van die verre vluchten met ruim drieduizend luchtreizigers urenlang vertraagd. De KLM-directie besloot vrijdagnacht al passagiers met intercontinentale bestemmingen niet meer via Schiphol te laten reizen. "De schade van de acties is moeilijk in geld uit te drukken. De grootste schade raakt vermoedelijk het vertrouwen van onze passagiers", zei KLM woordvoerder Bart Koster.
Eén van de kernpunten van het geschil tussen de KLM-directie en de NLVT is een erkenning als vakorganisatie. KLM-personeelsdirecteur Wim Kooijman zei eerder bereid te zijn om de NVLT structureel bij het overleg te betrekken. Maar dat wordt nadrukkelijk geboycot door de zeven andere vakbonden, die menen dat zij het KLM-personeel in alle geledingen vertegenwoordigen.
Ondanks de wilde staking van de KLM-grondwerktuigkundigen is het topweekeinde op Schiphol goed verlopen, zo meldde een woordvoerster zondagavond. In totaal verwerkte Schiphol zaterdag en zondag ruim 287.000 reizigers, waarvan zo'n 120.000 vertrekkende vakantiegangers. De luchthaven was er goed op voorbereid.
Er waren voor de zomerdrukte extra medewerkers ingezet om reizigers wegwijs te maken. En er kon worden uitgeweken naar extra parkeerterreinen, maar dat bleek niet nodig. De zondag was met meer dan 145.000 reizigers, waarvan 60.000 vertrekkende vakantiegangers, de drukste dag van het jaar. te worden. Op 10 augustus worden ook meer dan 140.000 luchtreizigers op Schiphol verwacht; dan om na de (vakantie)reis weer aan het werk te gaan.