De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 27 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Olympisch judokampioen Mark Huizinga grijpt naast eremetaal

door Wim Neeskens

   
 

MÜNCHEN - Wat is er mis met het Nederlands judo op een wereldkampioenschap. Veel dus. Ook op de tweede dag van het 22e wereldtoernooi lagen olympisch kampioen Mark Huizinga, Maarten Arens, Edith Bosch en Nicky Boontje eruit voordat er iets te verdelen viel. Zelfs geen wedstrijd voor brons zat er meer in. Invaller Nicky Boontje was zelfs de enige die een herkansing verdiende, maar na haar winst op de Engelse Roberts verloor ze van de Japanse Tanimoto en lag ze ook uit het toernooi.

Mark Huizinga, de grote favoriet in de 90 kg-klasse, liet zich in de tweede ronde verrassen door de onbekende Algerijn Meddah die een taxatiefout knap afmaakte met een zogenaamde 'zwaluwenovername'. We moeten teruggaan tot 1995 in Tokio waarbij de dames Angelique Seriese en Monique van der Lee wereldkampioen werden in de zwaargewicht en in de open klasse. Maar bij de heren is het nu precies dertig jaar geleden dat we voor het laatst een wereldkampioen hadden, namelijk Willem Ruska, die in 1971 in Ludwigshafen het goud greep.

Het toernooi is nog niet voorbij en het is vooral voor de paar honderd Nederlandse judoliefhebbers te hopen die allemaal een duur kaartje kochten van minimaal 80 Mark dat er nog enigszins resultaat wordt bereikt. Voor Mark Huizinga lijkt het zelfs op een WK-trauma te gaan uitdraaien. Huizinga was er in 1995 in Tokio al bij, maar verloor toen in de eerste ronde van de Koreaan Yoon, die er nu ook weer bij is. Het was toen onverdiend, maar dat telt niet in topjudo. Twee jaar later in Parijs struikelde Huizinga in de eerste ronde op de Cubaan Despaigne, die dat kunststukje twee jaar later in Birmingham herhaalde en toen Huizinga in de tweede ronde uitschakelde, nu in de Olympia Hallen in München was het de Algerijn Meddah. Overigens een professioneel judoka die een premie zou verdienen van 30.000 dollar als hij een medaille haalde die hem de weg versperde. Hij deed dit met een fraaie overname.

"Je mag best weten dat ik stiekem in een hoekje van de zaal heb zitten huilen, en dat is toch al lang geleden. Ooit bij mijn eerste juniorentoernooi heb ik ook al eens gehuild toen ik in mijn ogen onterecht verloor. Ik ben er dan ook goed stuk van en vind het zelfs een afgang. Ik maakte een fout en dat werd afgestraft. Het had nooit mogen gebeuren. Een verklaring heb ik eigenlijk niet. Ik had me goed voorbereid na de Europese kampioenschappen. Ik voelde dezelfde spanning, maar ik was hier toch niet top genoeg. Dat heb ik wel vaker, maar dan groei ik in het toernooi. Ik kan lang met 60 of 70 procent van mijn kunnen toch doorkomen. Dat merkte ik ook tegen de Deen Beck, waar ik pas zeer laat in de laatste minuut die houdgreep kon maken. Maar tegen de Algerijn, die ik nooit eerder heb ontmoet, maakte ik toch een yuko wat eigenlijk een wazari was. Chris de Korte zei dat ik verder de partij moest uitjudoën, maar dat is nu eenmaal tegen mijn karakter. Mijn inzet was niet goed genoeg. Ik voelde de overname en ik hoopte dat het geen vol punt zou worden. Het werd wel ippon en ik lag eruit.

Zo'n fout heb ik een keer eerder gemaakt tegen Morozov, een Russische judoka in Rome op een A-toernooi, maar deze was fataal. Een raar gevoel, in een jaar dat ik alles won wat er maar te winnen was. Nu neem ik voorlopig rust en half september pak ik de draad weer op. In 2003 in Osaka is de volgende WK, daar ga ik me helemaal op richten, want ik wil toch eens op een WK goed presteren." Coach Chris de Korte vond dat bij Huizinga de echte scherpte ontbrak. Hij weet dat deels aan de loting. "De betere judoka's zaten aan de andere kant en dat is gevaarlijk, en pakte nu verkeerd uit. Maar hij is voor mij nog altijd de beste judoka die er rondloopt in deze 90 kg-klasse."

Maarten Arens, de Europees kampioen '95, die na dit toernooi stopt, slaagde er niet in zijn loopbaan op een WK met een ereplaats af te sluiten. De mogelijke nieuwe bondscoach, die de steun van Huizinga heeft, klopte knap de nummer twee van Europa, de Rus Pipia, met een houdgreep, maar verloor daarna van de Braziliaan Honorato, wat eigenlijk niet had gehoeven. De Haarlemmer verloor met een koka. Arens was kwaad dat de arbiters de afwachtende houding van de Braziliaan, een broer overigens van de Olympisch finalist in de 90 kg-klasse, niet bestrafte. Hij verdiende het wel.

Edith Bosch startte tot 70 kg goed door de Duitse Annet Boehm te verslaan, maar ze verloor op beslissing van de Cubaanse Leyen en lag er ook uit. Bosch heeft wel goed gejudood en aan de verwachtingen voldaan. Uitgerekend invalster Nicky Boontje kwam tot 63 kg tot het verst, op deze tweede dag, van het Nederlands viertal. Boontje verloor van Alvarez uit Spanje, de voormalig wereldkampioen, maar won daarna knap van de Britse Roberts. Ze struikelde daarna over de sterke Japanse Tanimoto en mocht zich ook gaan omkleden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.