De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'WERKGEVERS MISBRUIKEN DIP OM AANDEELHOUDERS TE PAAIEN'
FNV gaat in 2002
gewoon voor vier
procent extra loon

   
 

UTRECHT - FNV Bondgenoten, met 500.000 leden de grootste vakbond van ons land, ziet geen reden zijn looneis voor het volgend jaar af te zwakken. De bond houdt voor 2002 vast aan een loonstijging van 4% en daarnaast 0,5% loonruimte voor scholing, ziektepreventie en modernisering van pensioenregelingen.

FNV Bondgenoten-voorzitter Hans de Vries laat weten "niet onder de indruk te zijn" van alle sombere berichten over een naderende economische recessie. Dit jaar was de gemiddelde loonstijging 4,2%. De werkgevers, onder aanvoering van voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW, verwijten de vakbeweging onverantwoord gedrag door vast te houden aan 4% extra loon in 2002.

De aankondigingen van Europese massa-ontslagen en grootscheepse reorganisaties, die bijvoorbeeld bij Philips en Akzo respectievelijk 10.000 en 2000 banen kosten, zijn volgens De Vries vooral bedoeld "om de aandeelhouderswaarde op te krikken".

Hij ondergraaft daarmee het voorbehoud dat FNV vakcentrale-voorzitter Lodewijk de Waal maakte tijdens het voorjaarsoverleg vorige maand. Die zei toen dat in sommige sectoren misschien 4% extra loon te veel van het goede is.

De Vries kiest voor de aanval. Hij waarschuwt de werkgevers voor de gevolgen van hun "ogenschijnlijk krachtdadig leiderschap en de daarmee gepaard gaande ferme taal waarmee ze ontslagen goedpraten". Bij de vaststelling dat er geen reden voor paniek is, baseert hij zich op recente gegevens van het Centraal Planbureau (CPB), waaruit zou blijken dat "de kosten per eenheid product weliswaar flink zijn gedaald, maar dat de meeste bedrijven wel kans hebben gezien hun exportprijzen te verhogen waardoor er voldoende marge overblijft".

Grootste angst van De Vries is dat door het economisch doemdenken onder werkgevers "het consumentenvertrouwen verder negatief wordt beïnvloed". Ruim 40% van alle Nederlanders denkt dat het slechter met de economie zal gaan. Gevolg is dat de Nederlanders weer flink aan het sparen zijn geslagen, hetgeen funest is voor de groei van de economie.

"Grote reorganisaties zijn op dit moment een overtrokken reactie, behalve dan misschien in de banken- en ict-sector. Het schrikt de consumenten af waarmee veel ondernemers zichzelf uiteindelijk in de vingers snijden", aldus De Vries.

Van de kritiek van de werkgevers dat de vakbeweging met hoge looneisen de inflatie verder opjaagt (loon-prijsspiraal) ligt hij niet wakker. Dit jaar komt de inflatie uit op ruim 4% en voor 2002 wordt 2,75% verwacht. "Natuurlijk kan het inflatiecijfer voor volgend jaar iets hoger uitkomen. Maar de vakbeweging rekent nu eenmaal altijd achteraf af. En laten we wel wezen, de overheid heeft dit jaar de inflatie zelf opgejaagd met forse lastenverlichtingen en de verhoging van de btw. Dat kunnen ze ons niet verwijten."

Hij verwijt de werkgevers de inflatie juist zelf onnodig op te jagen. "Unilever gaf een paar weken geleden ronduit toe dat in de aanloop naar de invoering van de euro de prijzen van producten worden verhoogd. Dit maakt prijsvergelijking in een open Europese markt makkelijker. Ons vermoeden is dat veel andere bedrijven dat ook doen."

Met grootscheepse reorganisaties zouden vooral de grote werkgevers verder onnodig veel kennis laten weglekken. "Ze kiezen met ontslagen voor de makkelijkste weg. Dat is slecht voor de concurrentiepositie van hoogwaardige producten, iets waar ze zelf altijd op hameren." FNV Bondgenoten zet in dit kader grote vraagtekens bij de precaire, financiële positie van telecomsector. De bond vraagt daareen dezer dagen in een open brief aan het kabinet aandacht voor.

De vakorganisatie maakt zich onder meer zorgen over de toekomst van het kabelnetwerk in ons land.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.