De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  GEEN ALARM NA TEGENVALLENDE AMERIKAANSE MACRO-CIJFERS
Damrak hoopvol gestemd
   
 

AMSTERDAM - Telecombedrijf Versatel hield de gemoederen van beleggers gisteren danig bezig. Het bedrijf verwacht over anderhalve week zijn omzetdoelstelling voor dit jaar bij te stellen als gevolg van het onrustige economische klimaat. De handel in aandelen Versatel werd in verband met deze waarschuwing een klein uur stilgelegd. Beleggers konden de plotselinge mededeling niet waarderen. Direct na het persbericht maakte het aandeel een duikvlucht. Versatel sloot 4,6% lager op EUR1,66.

Voorafgaand aan de omzetwaarschuwing, stond de beurskoers van het telecombedrijf nog mooi in de plus, net als de overige technologie-, media- en telecom-aandelen. Besi, Getronics, CMG en Ordina wisten de koersstijging gewoon vast te houden. Deze fondsen profiteerden van de goede stemming op Wall Street op donderdag.

Dat de groei van de Amerikaanse economie op het laagste niveau ligt sinds 1993, leek beleggers weinig te deren. De economie in de Verenigde Staten groeide in het tweede kwartaal met slechts 0,7%. Het cijfer was lager dan verwacht. Het consumentenvertrouwen in de VS daalde. De index kwam uit op 92,4. Economen hielden rekening met een gelijkblijvend indexniveau van 93,7. Meer dan een kleine rimpeling van de AEX-index had dit nieuws niet tot gevolg.

Amsterdam sloot over een breed front hoger. De AEX-index steeg met 1,5% tot 535,43 punten. Dat is nog ver verwijderd van de 'werkelijke waarde' zoals die dagelijks wordt uitgerekend door analisten van Theodoor Gilissen Bankiers. Volgens hen zou de beurs nu op een niveau van 718 punten moeten staan. De 'werkelijke waarde' van de AEX-index wordt berekend uit een mix van winstverwachtingen, dividendrendement en rentestanden.

Geruchten deden de ronde dat KPN de introductie van i-mode met een vol jaar zou hebben uitgesteld. Niet in het vierde kwartaal van dit jaar, maar pas eind 2002 zou het daardoor mogelijk zijn om met de mobiele telefoon snel te internetten en spelletjes doen via de gprs-technologie, een voorloper van umts. Een woordvoerder van KPN sprak de geruchten echter tegen. "De invoering stond en staat nog steeds voor dit jaar gepland", zei hij.

I-mode is in Japan een regelrechte rage. Meer dan 17 miljoen Japanners maken van deze dienst gebruik. KPN hoopt dat dit succes ook naar ons land vertaald kan worden. Eind vorig jaar richtte dochterbedrijf KPN Mobile samen met de Japanse partner NTT Docomo een gezamenlijke onderneming die mobiele internetdiensten moest gaan ontwikkelen en aanbieden op de Europese markt. Die diensten kunnen een flinke geldstroom voor KPN op gang brengen, hoopt men.

KPN stond verder in de belangstelling door de verkoop van zijn interne datacentra aan de Franse automatiseerder Atos Origin verkoopt. KPN wil zijn schuldenlast verminderen met het afstoten van niet-kernactiviteiten. Mogelijk zit er al snel meer in het vat. Atos Origin houdt binnen afzienbare tijd overnamegesprekken over nog twee KPN-bedrijven. Het telecomfonds verloor 0,4% in waarde op EUR5,18.

Bierbrouwer Heineken zou volgens berichten in de pers een probleem hebben in Duitsland. De aankoop van een belang in de Bayerische Brauholding wordt aangevochten door de Chileense partner van de Duitsers. De Chilenen hebben onlangs voor veel geld 14% van de aandelen in de brouwerij Cervecerias verkocht aan het Amerikaanse Anheuser-Busch. Rivaal Heineken verkreeg eerder dit jaar voor een appel en een ei een belang van circa 15% in Cervecerias. De aandelen van de Amsterdamse bierbrouwer wisselden voor EUR45,35 van eigenaar. Dat is 1,2% hoger dan het slot van donderdag.

Voedingsmiddelenbedrijf CSM ziet niets meer in zijn Ierse snoepdochter Leaf Ireland. De dochteronderneming maakt kauwgomballen en waterijsjes. Aandelen CSM wisselden voor EUR23,55 voor eigenaar. Dat is 0,9% hoger dan het slot van donderdag.

Op de lokale markt wist groothandelsbedrijf Sligro niet te profiteren van meerdere opwaartse adviesaanpassingen door analisten. Zowel ABN Amro, Theodoor Gilissen en Rabo Securities raden hun klanten aan om Sligro-stukken te kopen. Daarbij wordt door ABN Amro een koersdoel meegegeven van EUR35. De beurswaarde van Sligro kalfde echter met 0,6% af tot EUR31,25 per aandeel.

Voor de noodlijdende uitgever AND gloort er hoop. Obligatiehouders gingen gisteren akkoord met de omwisseling van hun stukken in aandelen. De elektronische uitgever verkeert sinds mei in surseance van betaling. Als volgende week ook de schuldeisers afstand doen van een fors deel van de betaling, dan kan het bedrijf verder. Het aandeel AND won 1 eurocent op EUR0,14.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.