De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQwest verrast
markt met positief
bedrijfsresultaat

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - KPNQwest heeft gisteren beleggers op beter dan verwachte kwartaalresultaten getrakteerd. Het gezamenlijke datacommunicatieconcern van KPN en het Amerikaanse Qwest Communications behaalde van april tot juli 2001 voor het eerst een positief bedrijfsresultaat.

Dat is twee kwartalen eerder dan verwacht. Volgens bestuursvoorzitter Jack McMaster heeft KPNQwest geen enkele interesse in een overname van Versatel.

Het positieve bedrijfsresultaat (de zogenoemde ebitda: winst exclusief belastingen, goodwill en afschrijvingen) van EUR15,1 miljoen wordt overigens geflatteerd door een eenmalige boekwinst op de verkoop van infrastructuur. Zonder deze bate zou het ebitda-verlies van KPNQwest in het tweede kwartaal zijn uitgekomen op EUR8 miljoen, aldus de nieuwe financiële topman Jeffrey von Deylen. Maar ook dat ligt boven de verwachting van analisten, die gemiddeld hadden gerekend op een ebitda-verlies van circa EUR12 miljoen.

Door de eenmaligheid van de bate zal KPNQwest over het derde kwartaal nog een negatief bedrijfsresultaat van minder dan EUR10 miljoen rapporteren, aldus McMaster. In overeenstemming met zijn eerdere uitspraken gaat hij er vanuit vanaf het laatste kwartaal van dit jaar definitief positieve bedrijfsresultaten te behalen.

In de tweede helft van dit jaar liggen er een aantal grote overeenkomsten in het verschiet die het resultaat van KPNQwest wederom kunnen stuwen. Zo voert het concern afrondende gesprekken met Teleglobe. Dat kan in het derde of vierde kwartaal een extra omzet van ongeveer EUR30 tot 40 miljoen opleveren. Ook heeft KPNQwest nog een stuk infrastructuur te koop staan met een waarde van EUR160 miljoen, waarvoor volgens McMaster goede verkoopvooruitzichten bestaan.

De voorspoedige gang van zaken is voor de topman echter geen reden om de toekomstverwachtingen in positieve zin bij te stellen. Hij blijft dan ook bij de eerder uitgesproken verwachting dat KPNQwest in het vierde kwartaal van 2002 voor het eerst nettowinst zal boeken.

In het tweede kwartaal van dit jaar leed het concern nog een nettoverlies van EUR25,9 miljoen. Dat is echter wel flink lager dan het verlies van EUR46,4 miljoen over de eerste drie maanden van 2001.

McMaster ziet ook geen reden om de omzetverwachting van circa EUR780 miljoen voor dit jaar naar boven bij te stellen. "Toen we aankondigden dit jaar twee keer zo snel te groeien als de markt, zeiden sommigen dat het niet mogelijk was en dat we onze verwachtingen naar beneden zouden moeten bijstellen. Nu wordt ons gevraagd om de verwachtingen te verhogen. Dat doen we niet. We proberen het midden te vinden tussen deze twee extremen", vertelde de KPNQwest-bestuursvoorzitter in een telefonische toelichting vanuit Londen.

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op EUR229,9 miljoen tegenover EUR162,7 miljoen over de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens McMaster profiteert KPNQwest van de financiële malaise waarin sommige concurrenten verkeren. Door het verdwijnen van sommige branchegenoten en de financiële onzekerheid waarin andere verkeren, is er een grotere toestroom van klanten die hun dataverkeer willen onderbrengen bij een betrouwbare partner als KPNQwest, aldus de topman. Hierdoor zijn de prijzen bovendien minder gaan dalen.

Versatel is één van de branchegenoten die krap bij kas zit. Het bedrijf dreigt vanwege een negatief eigen vermogen binnenkort op het zogenoemde strafbankje van de Amsterdamse beurs terecht te komen, en lijkt mede vanwege de extreem lage beurskoers rijp voor een overname.

Maar hoewel KPNQwest in het verleden heeft aangegeven op zoek te zijn naar een glasvezelbedrijf met dezelfde diensten als Versatel, stelt McMaster geen enkele interesse in Versatel te hebben. "We hebben al een sterke positie in de Benelux."

KPNQwest heeft nu zes van zijn zeven glasvezelnetwerken in gebruik. Deze beslaan ruim 15.000 kilometer en verbinden 41 grote steden in Europa met elkaar. Het zevende netwerk, dat loopt langs de Spaanse steden Barcelona, Valencia, Madrid en Bilbao, is door bouwkundige tegenslag en problemen met plaatselijke autoriteiten naar verwachting pas in het eerste kwartaal van volgend jaar klaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.