De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'KPN en Belgacom zijn nu
gelijkwaardig in gesprek'

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een fusie tussen KPN en Belgacom lijkt een stapje dichterbij. Het Nederlandse telecomconcern heeft ermee ingestemd dat een eventuele fusie met Belgacom op basis van gelijkwaardigheid zal plaatsvinden, zo weten althans bronnen rond de onderhandelingsdelegaties te melden.

Vorige week zou KPN nog geweigerd hebben om op basis van gelijkwaardigheid te onderhandelen.

KPN wilde gisteren niet meer zeggen dan 'nog volop in de slag te zijn' met Belgacom. Ook het Belgische telecombedrijf was weinig mededeelzaam. "We praten met KPN, maar ook met anderen. Een beslissing is nog niet genomen", was het standaardcommentaar van Belgacom.

Voor de Belgische overheid, die de helft plus een van de aandelen Belgacom houdt, was onderhandelen op basis van gelijkwaardigheid een belangrijke voorwaarde. KPN is weliswaar veel groter dan Belgacom, maar de Belgen kunnen hun voorwaarden stellen omdat de Belgische partner vrijwel schuldenvrij is. KPN hikt daarentegen tegen een schuldenlast van meer dan EUR23 miljard aan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
JOHN J. GOOSSENS (Foto: EPA)
Mocht het tot een fusie komen dan zal de Belg John J. Goossens (president Belgacom) de topman worden en KPN-bestuursvoorzitter Paul Smits met een tweede plaats genoegen moeten nemen. Daarover zou in principe al overeenstemming zijn, zo zeggen de bronnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
PAUL SMITS
Insiders noemen het overigens onwaarschijnlijk dat de onderhandelingen al op korte termijn kunnen worden afgerond. "Er zal nog heel wat water door de Schelde stromen voordat de champagneflessen kunnen worden geopend."

Want hoewel de onderhandelingsdelegaties weer een stapje dichter tot elkaar lijken te zijn gekomen, er zullen nog de nodige hindernissen moeten worden genomen. En dat gaat met name in België moeizaam. De vakanties van grootaandeelhouders, hun bankiers en politici belemmeren een snelle afronding.

KPN komt echter onder steeds meer tijdsdruk te staan. Het concern is nu al twee maanden in gesprek met de Belgen en het wordt volgens analisten nu wel eens tijd om met iets concreets naar buiten te komen, wil je volgens hen nog serieus genomen worden en geloofwaardig overkomen. Verhalen dat KPN op korte termijn in geldnood zou kunnen komen worden door het telecomconcern echter als 'onzin' betiteld. "Tot medio volgend jaar hoeven we ons daarover in ieder geval geen zorgen te maken", verzekerde een woordvoerder.

Het afstoten van niet-kernactiviteiten verliep in de eerste helft van dit jaar weliswaar wat minder snel dan verwacht (KPN wilde voor EUR1,5 miljard verkopen, het werd EUR1,2 miljard), maar ook daarover maakt het concern zich geen zorgen. Optimistisme blijft er over het halen van de beoogde EUR5 miljard aan af te stoten activiteiten voor dit jaar ter verlichting van de schuldenlast. Binnen enkele dagen zou er al weer een nieuwe transactie te verwachten zijn.

Hoewel alle aandacht nu naar Belgacom lijkt te gaan wordt in telecomkringen ook nog steeds de naam van het Spaanse Telefónica genoemd als mogelijke partner voor KPN. Als strategische partner is Belgacom namelijk niet van zo'n groot belang: op haar thuismarkt is de onderneming goed vertegenwoordigd (begin juli had de mobiele beldochter Proximus ruim 3,8 miljoen klanten, waarvan 96% actief), daarbuiten is Belgacom een grote onbekende.

Wil KPN dus internationaal een belangrijke slag slaan dan is aansluiting bij een groot, internationaal opererend concern noodzakelijk. Met Telefónica werden al eerder gesprekken gevoerd over samenwerking, maar die liepen op het laatste moment stuk. Partijen gingen echter beslist niet als vijanden uit elkaar, zo benadrukte Paul Smits herhaaldelijk. Maar de vraag of er misschien weer met het Spaanse bedrijf onderhandeld werd kwam hij niet verder dan de mededeling dat 'er regelmatig met elkaar gepraat werd omdat je in de telecommarkt elkaar nu eenmaal voortdurend tegenkomt'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.