SITTARD/GRONINGEN - Een groep van dertig beleggers die investeerde in een teakhoutplantage in Costa Rica zegt voor ruim 60 miljoen gulden te zijn gedupeerd.
De beleggers, opererend onder de paraplu van de Stichting Teak-Opstand hebben een claim van 62 miljoen gulden ingediend neergelegd bij de man die hen tot de beleggingen zou hebben verleid, de 55-jarige A. Konijn uit Warmond. Op zijn huis en bankrekeningen zou inmiddels beslag zijn gelegd. Konijn was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.
Enkele honderden mensen investeerden vanaf het begin van de jaren negentig in het in Costa Rica Bosque Teca Verde S.A. waarachter Konijn een van de drijvende krachten was. Het bedrijf werd opgekocht door het op Curaçao gevestigde Green Capital. Dat bedrijf blies in december 2000 zijn laatste adem uit.
De Teakhout-investeerders werden enorme winsten in het vooruitzicht gesteld. Haagmans: "Ik ben samen met alle anderen 'ingestapt' voor een bedrag van 13.500 dollar. Die investering zou na een looptijd van 20 jaar 800.000 dollar opbrengen. Vooralsnog hebben we nog geen dollarcent van het geld teruggezien. Wel hard hout, geen harde dollars."
Het is niet voor het eerst dat beleggers in teakhout op zijn zachtst gezegd 'teleurgesteld' zijn in het rendement van hun beleggingen. Een aantal jaren geleden kwamen de teakhout-polissen van de Arnhemse verzekeraar Ohra al onder vuur te liggen.
Volgens het in Groningen gevestigde Sicirec, dat zich geheel toelegt op beleggingen in hardhout heeft dat de branche 'geen goed gedaan'. Woordvoerder Popko van de Molen: "Wij hebben een beoordelingssysteem opgezet voor Teakhout-plantages aan de hand waarvan beleggers hun keuze kunnen maken. De plantages waar deze gedupeerde beleggers in hebben geïnvesteerd, scoren daarin zo laag dat ze niet voldoen aan de minimale kwaliteitsstandaard die we hanteren. Weggegooid geld, zullen we maar zeggen."