AMSTERDAM - Akzo Nobel gaat 2000 banen schrappen, dat is zo'n 3% van het totaal aantal werknemers. Het concern zegt daartoe gedwongen te zijn door de tegenvallende resultaten bij de divisies chemie en coatings.
Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, zo maakte financieel topman Fritz Fröhlich gisteren bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.
De herstructurering moet over twee tot drie jaar een kostenbesparing opleveren van jaarlijks 100 miljoen euro. Waar en wanneer het mes in de organisatie wordt gezet is nog niet duidelijk. Het betreft in elk geval 30 van de in totaal 300 productielocaties van Akzo wereldwijd, waarvan enkele sluiting boven het hoofd hangt. Deze plannen komen bovenop de eerder dit jaar gestarte kostenbesparingen, waarbij al 700 banen werden geschrapt.
Voor de reorganisatie is een voorziening van 175 miljoen euro genomen. Zonder deze last was de nettowinst uitgekomen op 256 miljoen euro. De herstructureringskosten bedragen eigenlijk 275 miljoen euro, maar door de verkoop van enkele onderdelen kon Akzo 100 miljoen euro al afdekken.
"Wij zijn de grootste verffabrikant in de wereld. Ons doel is ook wat de financiële prestatie betreft nummer één te worden", aldus Fröhlich. De verven- en lakkendivisie ging volgens gebukt onder stijgende kosten, terwijl de economische vertraging de omzetgroei dwars zat. Met name de sectoren bouw- en industriële verven zaten in de hoek waar de klappen vielen. Dat de omzet toch steeg, was vooral te danken aan acquisities.
Dat de grondstoffenprijzen inmiddels weer op aan het krabbelen zijn, neemt volgens Fröhlich de noodzaak tot saneren niet weg. "De marges moeten gewoon significant omhoog." Bij de coatingsdivisie verdwijnt de helft van het totaal te schrappen arbeidsplaatsen.
De divisie chemie gaat voor de andere helft onder het mes. Ook deze conjunctuurgevoelige activiteiten hadden flink last van hoge grondstoffen- en energieprijzen.
FNV Bondgenoten heeft laten weten "verbijsterd" te zijn over het aangekondigde banenverlies. Voor bestuurder Ben Roodhuizen kwam het nieuws als een complete verrassing. "Wij zijn op geen enkele wijze geïnformeerd over deze reorganisatieplannen."
Het verschil in resultaat tussen dit jaar en het absolute topjaar dat Akzo vorig jaar had, is volgens Roodhuizen absoluut niet groot genoeg om de plannen te rechtvaardigen. "Ik krijg sterk de indruk dat Akzo de beurzen en aandeelhouders aan het bedienen is", aldus Roodhuizen.
Het jaar 2000 was een recordjaar voor Akzo. Eerder sprak het chemieconcern de verwachting uit dit jaar eenzelfde winstcijfer te kunnen boeken. De financiële topman was gisteren ook niet ontevreden. "Gezien de economische omstandigheden is het kwartaalresultaat acceptabel", aldus Fröhlich. Hij zag dan ook geen reden om de winstverwachting bij te stellen.
Fröhlich stelde weinig te kunnen zeggen over het verloop van de wereldwijde economische malaise. "Maar persoonlijk denk ik dat we in de Verenigde Staten het ergste achter de rug hebben. Europa loopt altijd drie tot zes maanden achter, dus zal herstel ook later optreden."
De enige divisie die onverminderd door dendert is de Pharma-divisie. Ook in deze mindere tijden wist de farmaceutische tak van Akzo nog een omzetgroei van 14% te realiseren. "De enige opdracht van Pharma is groeien", aldus Fröhlich. De medicijnentak zal dat vooralsnog op eigen kracht moeten doen, want voor interessante overnamekandidaten worden op het moment nog veel te hoge prijzen gevraagd. In de hoek van diergeneeskunde ziet Akzo wel overnamekansen.
Autonome groei bij Pharma is gezien de goed gevulde pijplijn wel gewaarborgd. Alleen het in de VS aflopen van het patent op het zeer gewilde antidepressivum Remeron zou voor de Akzodochter Organon een flinke aderlating kunnen betekenen. Maar volgens Fröhlich wordt er hard aan gewerkt om met de vervanger Remeron Soltab het omzetverlies te beperken.