De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rik Verbrugghe laat in Lavaur benen spreken

door Bert Schaap

   
 

LAVAUR - Jos Braeckeveldt is een man van weinig woorden. De voormalig facteur zit al drie decennia in het vak. Hij heeft een hekel aan poeha, is de nuchterheid zelve. De sportdirecteur van Lotto was maandagmiddag kort in zijn voorbeschouwing op de slotdagen van de Tour. Toen de jarige Rik Verbrugghe hem een glas champagne aanbood, reageerde Braeckeveldt op de hem bekende wijze: "Gefeliciteerd. Maak het morgen ook maar in orde." De acht woorden waren voor de jarige job het laatste zetje in de rug. Een dag later won hij in Lavaur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Rik Verbrugghe. (Foto: Cor Vos)
Nu Lance Armstrong opnieuw de gele trui gaat winnen, is het weer tijd voor de anarchie. Op weg naar Parijs betekent dat in de praktijk lange ontsnappingen en een onvoorspelbaar koersverloop. In het gezelschap der avonturiers dook in de broeierige streek rond Toulouse ook de naam van Michael Boogerd op. De kopman van de Rabobank is kansloos voor het podium, maar deed gistermiddag uitstekende zaken. Zijn naam staat na de monsterontsnapping zomaar op de achtste plaats in het algemeen klassement. Het peloton verloor een kwartier waarmee de opmars van de blonde Hagenees is verklaard. Het is echter uitgesloten dat hij de komende dagen opnieuw zo'n kans krijgt.

Boogerd: "Maar dit is toch een lekkere opsteker. Ik zat lekker voorin, want anders was dit een hele lange dag geworden. Helaas miste ik de macht, al zaten er niet alleen habbenkratsers in de kopgroep. In ieder geval sta ik fraai in het algemeen klassement en heb ik bewezen in de slotweek nog wat te kunnen laten zien."

Na de venijnige kuitenbijters met fraaie namen als de Saint-Jammes, Côte de la Tricherie en de Lamayou begon de snipperdag voor de top van het klassement. Op dergelijke momenten is Erik Dekker altijd alert. "De eerste honderd kilometer was vreselijk lastig. Wij reden goed door, maar de voorsprong bleef rond de tweeënhalve minuut. Opeens lieten ze ons lopen. We vlogen weg. Boogerd zat te glunderen op zijn fiets. Eindelijk zat hij bij de goede ontsnapping."

De etappewinnaar in Pontarlier kwam er al snel achter dat de benen niet konden wat zijn hoofd zou willen. "Natuurlijk had ik vier procent kans, maar dat is met zo'n grote groep te weinig. Als je super bent, kun je zelf het verschil maken. Dat was ik dus niet en voor Boogerd gold hetzelfde. Bovendien kennen ze mijn reputatie. Ik zat te hopen en te bidden."

Totdat Rik Verbrugghe voorbij flitste. Dekker: "Ik reed op dat moment op kop van de groep. Verbrugghe vertrok vreselijk hard. Pinotti was al weg, dat wist ik, maar echt overzicht had ik niet. Waren er twee man weg? Of drie? Of vier? Ik had geen idee, omdat ik mij eigenlijk al had overgegeven."

Verbrugghe had dat niet. De afgelopen weken zat hij zichzelf elke dag op te peppen. Vlak voor de Tour werd de winnaar van de Waalse Pijl door een auto aangereden. Als gerenommeerd tijdrijder was de verlegen Belg al weken met de proloog van de Tour bezig. In Duinkerken lag de gele trui voor het grijpen. "Ik heb drie dagen met hoofdpijn gelopen voordat ik weer op de fiets kon stappen. Mijn ritme was verdwenen en dat heb ik in de proloog geweten. Ik kwam 23 seconden tekort."

Op weg naar Seraing laaide de gele koorts opnieuw op. In de door Erik Zabel gewonnen etappe kwam de coureur uit Chaudfontaine tot achttien seconden en wist hij dat zijn laatste kans verkeken was.

Maar de moraal bleef. "Op elke bergtop heb ik mijzelf moed ingesproken. Steeds dacht ik aan deze week. Dat heeft geholpen. Op het moment van de beslissende ontsnapping sprong ik mee. Toen Pinotti ging, heb ik even gewacht en ben achter hem aangesprongen. Ik wist dat hij op papier een betere sprinter zou zijn, maar toch heb ik geen moment getwijfeld. Dit was de langste etappe van de Tour. Die wordt niet gewonnen door de snelste renner, maar door de sterkste."

Na het Criterium International, de Waalse Pijl en de proloog van de Giro boekte Rik Verbrugghe in Lavaur het grootste succes uit zijn carrière. Voor eigen publiek schitterde hij op de Muur van Huy, gistermiddag profileerde hij zich als winnaar op het internationale podium. Zijn klasse is inmiddels alom bekend. Hoewel Verbrugghe nog een contract voor 2002 heeft, kan hij zo bij Once en Banesto terecht. De twee Spaanse ploegen rijden met het grootste gemak een kruiwagen met peseta's bij de familie in Chaudfontaine naar binnen. Verbrugghe: "De aanbiedingen zijn zeer verlokkelijk. Ik wist niet dat ik zoveel geld waard was. Daarom ga ik na de Tour met manager Christophe Sercu praten. Na deze overwinning zal dat gesprek ongetwijfeld een stuk gemakkelijker verlopen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.