ROTTERDAM - Of het kleine kale mannetje achter de tafel in de perszaal van het Feyenoord-stadion soms Ronaldo was? Zoveel media-aandacht was er gistermiddag toen Feyenoord de laatste aankoop voor het nakende seizoen presenteerde. Zelfs Pierre van Hooijdonk kneep zich even in z'n arm. Hij werd twee weken geleden door aanmerkelijk minder mensen opgewacht terwijl de Rotterdamse club toch al tien jaar op z'n topscorer wachtte.
|
Shinji Ono. (Foto: dagblad de telegraaf)
|
Maar alle persmuskieten, die over elkaar heen vielen om maar een glimp van de hoofdpersoon op te kunnen vangen, richtten zich op Shinji Ono. Op wie? Shinji Ono, een 21-jarige Japanse middenvelder, international, afkomstig van Urawa Red Diamonds en samen met Nakata van AC Parma de vaandeldrager van het Japanse voetbalproduct over de grens. Zeven ochtendkranten, zeven middagbladen, wat weekbladen en een televisiecrew hadden de oversteek gemaakt. Niet alleen voor de persconferentie, maar om Ono iedere minuut te volgen. In de buik van De Kuip waren dat gisteren dertig Japanners, maar een aantal waren nog onderweg, zodat het persleger zal bestaan uit zo'n 45 man.
Behoudens wat plichtmatige antwoorden op plichtmatige vragen, had Ono niet veel te melden. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik des te meer. Tenminste, voor de aanwezige Japanse mediakrijgers. Ze kregen een voorlichtingslesje van de preses, of beter, hij las ze het huishoudreglement van Feyenoord voor: hoe een Japanse journalist zich dient te gedragen bij Feyenoord en met spelers van Feyenoord, en dus ook met Shinji Ono. "Zoals de Nederlandse verslaggevers, niet meer en niet minder. Anders is het eind zoek."
Dat vraagt om nadere uitleg. "In Japan geven dit soort spelers iedere dag een persconferentie waarop hordes verslaggevers afkomen. Dat lijkt ons geen goed idee en daarom zal hij in beginsel één keer in de week een Japanse vragensessie houden en later in het seizoen willen we naar eens in de veertien dagen." De Japanse verslaggevers vinden het maar karig en kijken afkeurend als het mediabeleid van Feyenoord ter sprake komt. "In Japan wil iedereen alles weten over de belevenissen van Ono in het buitenland. Zoals ook het geval is met Nakata. Hoe moeten wij aan onze verhalen komen", vraagt een Japanse journalist zich vertwijfeld af. "Ik had al woorden met een van die gasten", vertelt Jan D Swart, die het mediabeleid bij Feyenoord regelt. "Die dreigde dag en nacht voor de deur te gaan liggen bij Ono en z'n vriendin. Nou dan heeft hij een groot probleem en laten we hem door de politie oppakken voor stalking. We kunnen niet anders. Ono moet een van de groep worden, zonder uitzonderingspositie."
Maar dit is toch allemaal van korte duur. Een hype. "Had je gedacht. Bij Excelsior liep ooit de Japanner Ogura", herinnert Van den Herik zich. "Geen bijster grote voetballer, maar die werd ook continu op de hielen gezeten door de Japanse media. Deze media-interesse zal misschien iets afnemen, maar gedurende het hele seizoen zal een klein perslegertje Feyenoord, en in het bijzonder Ono volgen." Jan D Swart: ",Die verslaggevers werken in shifts. Ze worden afgewisseld, drie maanden op en drie maanden af. De meesten die hier nu zijn, maken na Feyenoord-Ajax eind augustus plaats voor een nieuwe groep. En iedere dag publiceren ze twee pagina's." Mooi uit het oogpunt van de merchandising. De shirts van Feyenoord zullen als zoete broodjes de toonbank in Tokio overgaan.
Het rugnummer 14 van Ono, door zijn ploeggenoten uiteraard al aangesproken met z'n bijnaam 'Yoko', is zeker goed voor een pagina. "Ik weet dat het in Nederland het nummer is geweest van Johan Cruyff. Alles zal ik in het werk stellen om zijn naam te beschermen door goed te presteren. Misschien net zo goed als hij." Dan moet hij met Feyenoord direct kampioen worden want dat was het kunstje wat Cruyff indertijd flikte in Rotterdam. Op pagina twee staat uiteraard het debuut van Ono gisteravond in het shirt van Feyenoord tijdens de wedstrijd in Hendrik Ido Ambacht tegen ASWH, waar het Japanse persteam met taxi's naartoe reisde. Overigens had Ono al eerder gescoord in januari toen hij drie dagen op proef was in Rotterdam en meespeelde tegen Vlissingen.
Inmiddels heeft Van den Herik een plaatsje voor Ono gereserveerd in het klasje Nederlands. "Hij spreek redelijk Engels. Een tolk in de kleedkamer is dus niet nodig. Evenals alle andere buitenlanders zal hij wel Nederlandse les volgen en zien we wel of hij het oppakt." Communicatie is belangrijk in een voetbalteam, weet Ono ook. "En als het niet lukt, zal ik mijn ploeggenoten Japans leren", grapt de middenvelder, die overigens allerminst zeker is van een basisplaats en daarvoor waarschijnlijk moet knokken met Jon-Dahl Tomasson. En lukt het Ono niet dan gaat zijn Japanse gevolg gewoon mee naar wedstrijden van het tweede van Feyenoord. Een van hen: "Feyenoord volgen is leuk, maar ons gaat het om Ono. Waar hij gaat, staan wij."
Na Ono heeft Feyenoord ook een Japanse verdediger op het oog. Het zou gaan om Naoki Matsuda, een 25-jarige verdediger van Yokohama. Overigens is Ramon van Haaren, linksachter en gekocht van Roda JC, gisteren geblesseerd geraakt aan de enkel. Onderzoek in het ziekenhuis moet vandaag uitwijzen of de enkelbanden van de Waalwijker zijn gescheurd. Jean-Paul van Gastel kampt met een peesschede-ontsteking en moet een paar dagen rust houden.