De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Blomdahl verslaat Jaspers in finale wereldbeker

Van onze biljartmedewerker

   
 

AMSTERDAM/LAS VEGAS - De Amerikaanse organisatoren van het vierde toernooi om de wereldbeker driebanden in het gokmekka Las Vegas hadden zich geen betere finale kunnen wensen dan een rechtstreekse confrontatie tussen de nummers één en twee van de wereldranglijst Dick Jaspers contra de Zweed Torbjörn Blomdahl.

Jaspers had gehoopt op zijn verjaardag zichzelf een mooi cadeau te geven met een overwinning, maar moest opnieuw buigen voor het Zweedse driebandengeweld. "Het lijkt of Blomdahl tegen mij boven natuurlijke kracht krijgt, want de laatste tijd speelt hij tegen mij geen partij onder de 2.000 moyenne. Dat is echt niet normaal meer en ik weet niet wat ik daar aan moet doen. Ik word daar een beetje gek van", aldus een teleurgestelde Jaspers.

De grootmeesters in het driebanden moesten in een rechtstreeks duel uitmaken wie met de glimmende bokaal en de zak dollars mee naar huis mocht nemen. Opnieuw bewees Blomdahl ook onder zware druk uitstekend te kunnen presteren en versloeg onze landgenoot in een hoogstaande partij met 3-1.

Blomdahl won de eerste en tweede set met 15-13 en 15-8. De derde set was voor Jaspers met 15-2. Maar in de vierde set was de weerstand van de Brabander gebroken en ging met 15-2 naar de Zweed. Het publiek genoot van het uitstekende spel. Voor het oog van de televisie maakten de spelers er bijna een demonstratie van. Dat blijkt wel uit het feit dat Blomdahl over de finish kwam met een moyenne van 2.136 tegen 1.809 voor Jaspers.

Dat er in Amerika promotie voor het driebanden is gemaakt blijkt ook uit de totaal moyennes die over het hele toernooi werden gerealiseerd. Blomdahl wist over vijf partijen uiteindelijk 2.039 op het scorebord te krijgen en ook het gemiddelde van Jaspers is zonder meer uitstekend 1.921.

De Belg Raymond Ceulemans, die in de nadagen van zijn indrukwekkende carrière is, werd zaterdagavond vanwege zijn verdiensten voor de biljartsport in het algemeen en het driebanden in het bijzonder, opgenomen in de Hall of Fame. De man met meer dan 140 nationale en internationale titels is de eerste biljarter die vereeuwigd is tussen internationale beroemdheden uit de hele wereld.

Raimond Burgman kwam in Las Vegas niet verder dan een teleurstellende 17e plaats en werd in de eerste ronde al uitgeschakeld. Henk Habraken moest genoegen nemen met de 20e plaats in Las Vegas. Dick Jaspers heeft in Amerika net genoeg punten voor de wereldranglijst verzameld om de koppositie te handhaven met 206 punten tegen 202 voor zijn directe belager Blomdahl.

Uitslagen:

½ finale:

Jaspers-Carlsen (Den) 3-2 (7-15 15-9 15-13 15-9) 1.260/1.355 Blomdahl-Zanetti (Ita) 3-1 (15-8 5-15 15-10 15-10) 1.785/1.785

finale:

Blomdahl-Jaspers 3-1 (15-13 15-8 2-15 15-2) 2.136/1.809

Stand wereldbeker:

1. Blomdahl 165 2. Sayginer 150 3. Jaspers 120 4. Nelin 95 5. Caudron 90 12. Burgman 30 BWA CLAIMT PLAATS IN WCBS

De BWA-organisatie heeft bij de World Council of Billiards Sports (WCBS) het verzoek ingediend om rechtstreeks lid te worden van deze wereldomvattende algemene biljartorganisatie. De BWA had dit al eerder gedaan, maar het WCBS-bestuur heeft nimmer kennis van de aanvraag kunnen nemen. Inmiddels is opnieuw het verzoek uitgegaan en beslist de WCBS in Akita op 25 augustus of de professionele driebandenbond evenals bij snooker het geval is ook een aparte status krijgt naast de wereldbiljartbond (UMB). De UMB heeft drie stemmen in het WCBS-bestuur. De BWA stelt voor om één stem in te gaan nemen. Overigens was de BWA al betrokken bij de oprichting van de WCBS in Bristol aan het eind van de tachtiger jaren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.