De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Franse vedette stopt eind volgend jaar met wielersport

Van onze speciale verslaggevers

   
 

LAVAUR - Laurent Jalabert stopt aan het einde van het volgend seizoen. Hoewel de leider in het bergklassement het liefst aanstaande zondag in Parijs afscheid zou willen nemen, heeft hij besloten zijn contract van ruim twee miljoen gulden per jaar bij het Deense CSC Tiscali uit te dienen.

De 32-jarige Fransman is de grootste surprise van de 88e Tour de France. Als erkend non-grimpeur (niet-klimmer) is Jalabert hard op weg om het bergklassement te winnen. Die prestatie wordt de slagroom op de taart voor de voormalig nummer één van de wereldranglijst. Zowel in Verdun als in Colmar verbaasde de coureur uit Mazamet zichzelf en de wielerwereld door de etappe te winnen. Verbluffende prestaties van een man die op 12 februari van een keukentrap viel en drie rugwervels brak.

"Sindsdien zit ik scheef op mijn fiets te sterven van de pijn", jammerde Jalabert gistermiddag in Lavaur opnieuw. "Het is een martelgang waar geen einde aan komt. Nu ik in mijn streek ben, vind ik dit een goed moment om mijn besluit openbaar te maken. Ik heb mijn familie beloofd om eind 2002 te stoppen met de wielersport. Dan loopt ook mijn contract bij CSC Tiscali af en dat wil ik uitdienen."

Door de aanwezigheid van Jalabert kreeg de formatie van ploegleider Bjarne Riis een wild-card van de Société. Hoewel Bo Hamburger in de Waalse Pijl met een te hoge hematocrietwaarde naar huis werd gestuurd, was zijn ploeg wel welkom. Vanwege de aanwezigheid van kopman Jalabert, verklaarde de Tour-directie destijds. Bij de verklaring werd niet vermeld dat CSC op het punt stond om sponsor van de Société te worden voor een bedrag van drie miljoen dollar.

De zakelijke adder onder het gras ging aan Jalabert voorbij. "Jullie moeten mijn twee ritzeges zien als een gebaar van dankbaarheid richting de organisatie. Ik ben naar de Tour gegaan met het idee dat ik niets te verliezen had. Met deze rug was het een risico, maar zo zit ik nu eenmaal in mekaar. Ik heb de groene trui twee keer gewonnen, werd in '95 vierde in het algemeen klassement en reed vorig jaar in het geel. Met vier etappes en deze bergtrui is is mijn verzameling compleet, want de Tour winnen is voor mij niet weggelegd. Daarom geniet ik nu elke dag van het spektakel en voel ik mij als een surfer op een golf. Dat is een exceptioneel lekker gevoel."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.