De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Erven Dorens bracht TNT Open terug in de Europese top

door Hans Woudstra

   
 

NOORDWIJK - Druk, druk, druk.... Robbie van Erven Dorens, de 64-jarige organisator van het TNT Open komt oren, handen en voeten tekort. In Noordwijk, waar donderdag het 82e Open Golf Kampioenschap van Nederland met een top-deelnemersveld van start gaat, rijden auto's van sponsors af en aan. Op de Duinweg controleert de politie, omdat de jonge chauffeurs van de courtesy-cars er te enthousiast en dus te hard spelers af- en aanrijden.

Caddies zeulen rond het clubhuis met koffers en golfbags. Van Erven Dorens, wiens mobiele telefoon niet stilstaat: "Darren Clarke wil liever in hotel De l'Europe in Amsterdam slapen. Ik zeg: Dan moet je wel uitkijken dat je niet in een file komt en je starttijd mist. Ik krijg speciale verzoeken van managers, moet bovendien de pro-am nog indelen en word lastig gevallen door mensen, die zichzelf belangrijk vinden. Ach, het hoort er allemaal bij. De aanloop naar zo'n groot toernooi is altijd het lastigst."

Hij haalt een rood potlood uit zijn zak en zet op de deelnemersformulieren pijltjes bij de namen, die hem het meest interesseren. Het zijn er dit jaar heel wat, want het TNT Open is uitermate sterk bezet. Els, Westwood, Rocca, Langer, Johnstone, Muntz, Lafeber, Harrington, Leaney, Scott, Baddeley, Coltart, Park, Lane, Jimenez, Clarke en Chand. Wie is in vredensmaam Chand? Van Erven Dorens schuift naar het puntje van zijn stoel. "Chand is een man van de Fiji-eilanden. Let op hem, want hij slaat verder dan Tiger Woods", grijnst hij enthousiast. Liefst tien professionals van de eerste 25 in het vorige week gehouden Britse Open, komen naar ons land. De Fin Ilonen, Scott en Cejka horen daar ook bij. Het feit, dat dit jaar een Ryder Cup-jaar is (september op de The Belfry), heeft daar natuurlijk mee te maken, want veel toppers pakken elke gelegenheid aan om zich alsnog in het Europese team te spelen.

Van Erven Dorens heeft het de laatste tijd overigens niet makkelijk gehad met zijn toernooi.

'Mister Golf' kreeg te maken met sponsors, voornamelijk uit de telecomsector, die van de ene op de andere dag afhaakten. Liefst zeven stuks en dat scheelde toch ƒ1.250.000 op zijn begroting. Zegt: "Ik kan het die sponsors niet kwalijk nemen, want bij hun, net als bij veel andere bedrijven, zit de echo momenteel in de bodem van de schatkist."

Ook lastige milieugroeperingen maakten het er allemaal niet makkelijker op. Desondanks slaagde hij erin om het Open weer terug te brengen in de top van de Europese Tour. Van Erven Dorens: "We zijn weer terug bij de eerste vijf. Vooral dank zij hoofdsponsor TNT. De begroting schommelt nu tussen de ƒ10 en ƒ11 miljoen en de winnaar mag straks het lieve sommetje van 800.000 gulden in zijn zak steken. Dat betekent, dat we qua prijzengeld natuurlijk het grootste sportevenement in Nederland zijn. Niets kan daar tegenop. Geen wielertoernooi, geen tennistoernooi, helemaal niets. En daar ben ik geweldig trots op."

Zo langzamerhand is hij de laatste individuele promotor in de wereld van zo'n groot sportfestijn, waar meer dan 70.000 mensen worden verwacht. niet het geldgewin, maar puur de liefde voor de sport prevaleerde bij de man, die altijd idealistisch met de golfsport is omgegaan. Het hield hem overeind en zijn enthousiasme werkte immer aanstekelijk op zijn omgeving, en is tevens de reden, dat hij zo lang kon overleven.

Hevig transpirerend staat Van Erven Dorens op. Zijn gezicht verandert in een grimas. "Ik moet nog even snel naar Amsterdam heen en weer. Naar de pijnbestrijder. Ik heb namelijk zo'n pijn in mijn rug", klinkt het en weg is Robbie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.