De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Mink weer kampioen van het nauwe water

door Albert van Keimpema

   
 

EERNEWOUDE - Zoals zo vaak is Berend Mink van Grouw de kampioen van het nauwe water geworden. Op de wedstrijdwateren bij Grouw, op De Veenhoop en bij Eernewoude voelt Mink zich thuis. Gisteren boekte de heersend kampioen skûtsjesilen de overwinning bij Eernewoude waardoor hij Ulbe Zwaga in het klassement passeerde. Vanaf vandaag (het Sneekermeer bij Terhorne) gaat de vloot het ruimere water op.

Je moet dikwijls wat geluk hebben op de eerste drie wedstrijddagen van het skûtsjesilen, maar in het geval van Mink mag je daar nauwelijks meer van spreken omdat hij daarvoor te vaak goed begint in de kampioenschappen. De startposities op De Veenhoop en bij Eernewoude lijken hem weinig uit te maken. Op De Veenhoop voer hij van een tiende plaats naar een vierde en de vierde startplek van gisteren boog hij om in een afgetekende zege.

Peter Sijperda lag lange tijd royaal voor, maar op het Zandmeer sloeg Mink onverbiddelijk toe. Hij lag daar hoger dan het skûtsje van Joure en in één slag zeilde hij naar de Folkertssloot. De weerselementen daarbij op zijn hand hebbend, want Aeolus was gisteren grillig. De schippers werden vele malen verrast door de voortdurend krimpende en ruimende wind.

Daardoor deden zich in de nauwe vaarten Ulekrite en het Siegersdiep van de prachtige Princenhof bij Eernewoude hachelijke taferelen voor. Daarvan werd thuisfavoriet Pieter Brouwer het slachtoffer. De Emanuel van Eernewoude raakte in de oever verzeild en kwam niet verder dan een voorlaatste plaats.

Tegenslag was er verder voor Heerenveen, hoewel dat eigen schuld dikke bult was. Allard Sijperda heeft nu reeds twee protesten verloren. Gisteren toonde Lodewijk Meeter geen clementie toen Sijperda zich niks aantrok van het recht van de wal dat Meeter had en de Heerenveenster schipper pardoes het roer van Huizum krom voer. Desondanks wist Meeter nog naar een zesde plaats te zeilen.

Overigens is de nivellering in het skûtsjesilen totaal. Weliswaar staan de matadors Mink en Zwaga vooraan in het klassement, maar skûtsjes die de laatste jaren weinig potten braken, zoals Langweer, Woudsend en Huizum, zijn er nu helemaal bij. Evenals Bolsward en Joure. De verschillen zijn nog nooit zo klein geweest en het aantal favorieten nog nooit zo groot.

De reden daarvan is de duidelijke basis die de SKS heeft gelegd. Iedereen weet exact waar-ie aan toe is en hoeveel doek er mag worden gevoerd. Een ballastmeting is een van de criteria. Wie veel ballast heeft ligt dieper in het water en ondervindt dus meer weerstand, maar mag wel een groter tuig zetten. Een interessant gegeven bij het trimmen van de skûtsjes. Het kampioenschap skûtsjesilen belooft dan ook erg spannend te worden.

Uitslag Eernewoude:

1. Berend Mink (Grouw) 2. Anne Tjerkstra (Langweer) 3. Peter Sijperda (Joure) 4. Ype van der Meulen (Woudsend) 5. Eldert Meeter (Bolsward) 6. Lodewijk Meeter (Huizum) 7. Douwe Visser (Sneek) 8. Ulbe Zwaga (Leeuwarden) 9. Jitze Grondsma (Halve Maen Drachten) 10. Ale Zwerver (Lemmer) 11. Frans Huitema (Drachten) 12. Pieter Brouwer (Eernewoude) 13. Meindert de Groot (Stavoren).

Klassement:

1. Grouw 8,9, 2. Leeuwarden 11,9, 3. Joure 12, 4. Bolsward 15, 5. Langweer 16, 6 Woudsend 24, 7. Huizum 25, 8. Sneek 26, 9. Lemmer 26, 10. Halve Maen Drachten 27, 11. Heerenveen 28,9, 12. Drachten 30, 13. Eernewoude 32, 14. Stavoren 33.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.