De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  EBBC op sterven na dood Van onze speciale verslaggeefster
   
 

DEN BOSCH - De toekomst van basketbalclub EBBC hangt aan een zijden draad. De stichting Topbasketball 's-Hertogenbosch verkeert in ernstige problemen nu blijkt dat er voor hoofdsponsor Canoe Jeans geen volwaardige opvolger kan worden gepresenteerd. En tot overmaat van ramp hebben de laatste dagen ook nog eens vier subsponsors afgehaakt. Vice-voorzitter Frans Brok geeft aan het einde van deze week uitsluitsel. "Helemaal opgeven willen we nu nog niet. Er liggen nog enkele opties open: op het laatste moment geldschieters vinden, een eventuele doorstart maken of de gemeente springt bij. We hopen dat we razendsnel tot een oplossing komen. De tijd dringt." Intussen houdt iedereen binnen de club spelers en trainer hebben nog niet afgehaakt de adem in.

Het nieuwe basketbalseizoen moet nog beginnen, maar om nu te zeggen dat iedereen van een welverdiende vakantie geniet? Het is momenteel enorm chaotisch binnen de basketbalwereld. Den Helder heeft ook al een hele moeilijke week achter de rug, maar zag uiteindelijk alle problemen voor de tijd van één seizoen opgelost. Woordvoerder Tom van den Berg: "Velen van ons, binnen de club, zijn individueel gedupeerd, omdat wij allemaal connecties hadden met de ook op het laatste moment afgehaakte hoofdsponsor Jacob Pieterman van Conesco. Toch wilden we de tent niet opblazen, daarvoor is het basketbal te veel een uithangbord van Den Helder. De gemeente is uiteindelijk bijgesprongen met een éénmalige gift van 275.000 gulden. Dat geld is echter alleen bestemd voor de vrouwen en de volledige jeugdopleiding. Het geld mag niet naar de profsectie gaan. Maar daar zijn we allang blij mee, want een plaatselijke groep zakenmensen legt de komende drie jaar in totaal 1,2 miljoen gulden neer voor de mannentak. Met enkele kleinere geldschieters daarbij opgeteld, beschikken we het komende seizoen over een begroting, waarmee we zullen worden toegelaten tot de eredivisie. Hoewel we drastisch op onze uitgaven moeten korten we spelen komend seizoen vrijwel alleen maar met jeugdspelers en als klap op de vuurpijl hopen we nog twee Amerikanen te presenteren zijn we in ieder geval wel één seizoen gered."

Den Bosch is nog lang niet zover. Vice-voorzitter Brok klinkt dan ook bedrukt als hem naar de huidige situatie wordt gevraagd. Die is niet rooskleurig. Door het wegvallen van een eventuele hoofdsponsor is er een gat in de begroting geslagen van acht ton. Daarnaast heeft de club nog een schuldenlast van ongeveer 250.000 gulden, waarvan een ton uit de Bossche gemeentekas komt. Brok: "We hebben lange tijd gedacht een opvolger voor Canoe Jeans te kunnen presenteren. De onderhandelingen waren in een vergevorderd stadium, maar op het laatste moment haakte deze potentiële sponsor, ik noem geen namen, af. Dat de overige geldschieters ook niet meer in zee willen met EBBC staat daar los van. Ze hebben gewoon andere prioriteiten gesteld en daar maakt het basketbal geen deel meer van uit. Het is alleen een beetje rottig dat het allemaal tegelijkertijd komt."

Ondertussen heeft de Federatie van Eredivisie Basketballclubs (FEB) al wel een licentie-aanvraag binnen van de Bossche club. Voorzitter Henk Reekers: "Het zag er allemaal prima uit. Maar we horen nu allemaal sombere geluiden uit die hoek. Zijn overigens niet de enige. Ook Cobra's uit Voorburg heeft het financiële plaatje nog steeds niet rond. We hebben de Zuid-Hollanders een signaal gegeven, dat we extra garanties willen, voordat we een licentie afgeven. Dat geldt nu ook voor EBBC. We willen daar best een paar dagen op wachten. De boel opdoeken in Den Bosch zou een ramp voor het Nederlandse basketbal betekenen. EBBC is een begrip. Maar als het financieel echt niet haalbaar blijkt, kunnen we niks anders dan de stekker eruit halen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.