AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs waren kopers gisteren weer eens met een lantaarntje te zoeken. Nadat de AEX-index in de ochtenduren nog 'een frutseltje' in de plus had genoteerd (2,2 punten), kabbelde de belangrijkste Amsterdamse beursbarometer in de loop van de dag toch naar een verliesje van 3,46 punten (0,6%) op 536,42.
Op de beursvloer zelf slaat de verveling inmiddels keihard toe. "Lange lunches gaan op den duur ook tegenstaan", aldus een handelaar.
Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk zeven hoger en 18 lager. Grootste procentuele dalers waren belbedrijven Versatel (-5% op EUR1,71) en KPN (-3,5% op EUR4,91) en kabelbedrijf UPC (-3,3% op EUR1,46); grootste stijgers voedingsmiddelenconcern Numico (+0,9% op EUR42,61) en handelshuis Hagemeyer (+0,8% op EUR22,32).
Elektronicaconcern Philips (-0,1% op EUR30,03) ontkende tegenover persbureau Bloomberg waar een woordvoerder eerder deze week nog geen commentaar op wilde geven. Het aantal banen dat bij het bedrijf geschrapt wordt, is nog altijd 10.000. De 25.000 waar Unie/MHP-bestuurder Ad Verhoeven voor vreest, zouden niet aan de orde zijn, zo citeerde het persbureau zegsman André Manning.
En daarmee hadden we het belangrijkste bedrijfsnieuws ook wel zo'n beetje gehad. De Financial Times wist weliswaar nog te melden dat de gesprekken tussen KPN en Belgacom over een fusie tussen gelijken weer vlot getrokken zijn, maar erg onder de indruk leken beleggers daarvan niet te zijn.
Meer invloed ging volgens een handelaar uit van het feit dat Qwest, KPN's partner in KPNQwest, zijn belang in deze joint venture flink heeft afgewaardeerd. De afwaardering, in lijn met de verwachtingen, leidde ertoe dat Qwest over het tweede kwartaal van dit boekjaar een verlies moest melden van $3,3 miljard. Hallo, bent u daar nog, zoals een oud-collega placht te zeggen.
Het 44%-belang van Qwest stond tot dusver in de boeken voor $7,9 miljard. Eind juni 2001 was $3,1 miljard van die waarde verdampt, aldus Qwest gisteren. De afwaardering is verplicht volgens Amerikaanse boekhoudkundige regels. Die schrijven voor dat deelnemingen groter dan 20% tegen marktwaarde in de boeken worden opgenomen, aldus een woordvoerder van KPN.
KPN zelf doet dat tegen de netto vermogenswaarde, zo liet de woordvoerder desgevraagd weten. "Daarmee staat de waarde van een belang los van de ontwikkelingen op de beurs", benadrukt hij. Plannen om deelnemingen op te nemen tegen marktwaarde, heeft het belbedrijf niet, aldus de zegsman verder. KPN heeft net als Qwest een belang in KPNQwest van 44%. De netto vermogenswaarde daarvan was eind 2000 EUR514 miljoen, aldus de woordvoerder.
De index voor middenklassers, de Midkap, eindigde 1,17 punten (0,2%) hoger op 493,56. Daarmee wist de Midkap een verlies van 2,22 punten van eerder op de dag op de valreep weg te poetsen.
Van de 25 Midkap-fondsen eindigden elf hoger en 14 lager. Grootste procentuele dalers waren staal- en aluminiumconcern Corus (-5,1% op EUR0,93), toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie Besi (-3,6% op EUR6,80) en ict-dienstverlener PinkRoccade (-3,1% op EUR38,75); grootste stijgers chip-toeleverancier ASM International (+14,6% op EUR21,65), ict-dienstverlener Ordina (+6,0% op EUR18,70) en warenhuisketen VendexKBB (+5,8% op EUR13,70).
Het verlies van Corus volgde op uitspraken van chief technology officer zeg maar technisch topman H. de Wit in het vakblad PTindustrie. De Wit zei daarin dat het budget voor onderzoek en ontwikkeling, nu zo'n 0,7% van de omzet van Corus, de komende vijf jaar moet verdubbelen. De Wit is ervan overtuigd dat alle investeringen worden terugverdiend. Tot dusver zouden de opbrengsten in research & development een factor zeven tot tien hoger zijn dan de investeringen erin.