De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Crucell zoekt partner
voor haar griepvaccin

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Het biotechnologische bedrijf Crucell zal nog dit boekjaar bekendmaken met welke partner het in zee gaat voor de verdere ontwikkeling van het door haar ontwikkelde griepvaccin.

"Door de vergrijzing is er in de toekomst steeds meer behoefte aan griepvaccins", aldus Crucell-topman Dinko Valerio gisteren tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van 2001. Crucell is op zoek naar een partner omdat de ontwikkeling van vaccins erg duur is.

Crucell ontwikkelt biofarmaceutische medicijnen op basis van twee basistechnieken. De licenties op deze technieken verkoopt Crucell aan bedrijven die er medicijnen van maken. De techniek PER.C6 heeft inmiddels achttien licentiehouders. Een van hen is Merck & Co, dat de PER.C6 technologie gebruikt om hiv-vaccins te ontwikkelen. De tweede techniek, MAbstract, herkent anti-lichamen die kanker bestrijden.

Volgens Valerio is de mondiale markt voor griepvaccins een echte groeimarkt. "Twee jaar geleden was het zo'n $600 miljoen waard. Over twee jaar zal dat zo'n $900 miljoen zijn. De vraag neemt sterk toe, vooral vanuit Azië."

Vandaar dat Crucell het vaccin niet alleen in licentie heeft, maar ook zelf in de klinische testfases wil investeren. "Maar dat willen we wel samen doen met een partner." Er zijn inmiddels gesprekken gaande, maar verder Valerio niets kwijt over de identiteit van het bedrijf. Wel liet hij weten dat er "in ieder geval dit boekjaar" meer duidelijkheid komt.

Het Leidse bedrijf boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies van EUR4,4 miljoen, tegenover EUR2,5 miljoen een jaar geleden. De omzet verdubbelde tot EUR1,2 miljoen.

Inclusief afschrijvingen, die vooral betrekking hebben op de fusie van Introgene en U-BiSys waaruit Crucell vorig jaar is ontstaan, komt het totale verlies over het tweede kwartaal uit op 7,1 miljoen. Het bedrijf heeft, mede dankzij de beursgang vorig jaar, nog EUR124,8 miljoen in kas.

De voornaamste bron van inkomsten van Crucell bestaat nog uit het verkopen van licenties van eigen uitvindingen. In het tweede kwartaal werd hiermee EUR792.000 verdiend, tegenover EUR459.000 een jaar geleden. Ook de inkomsten uit overheidsubsidies stegen, van EUR119.000 naar EUR441.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.