|
FRITS BOLKESTEIN...prijzen zijn excessief... (Foto: Anko Stoffels)
|
BRUSSEL - Europees commissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) ontmoet taaie weerstand van de Europese banken tegen zijn voorstel om de tarieven van het betalingsverkeer in binnen- en buitenland in de hele EU gelijk te trekken.
Geld uit de muur halen in het buitenland of een bedrag over de grens sturen moet daarmee net zo goedkoop worden als in eigen land.
"De banken hebben hun oppositie al in niet mis te verstane termen aan de commissie duidelijk gemaakt", stelde Bolkestein gisteren bij de officiële presentatie van zijn ontwerp-verordening, die twee weken geleden al werd aangekondigd.
Hij erkent dan ook, dat het maar de vraag is of de nieuwe regels al per 1 januari 2002 kunnen ingaan, zoals gepland. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten de verordening voor die tijd goedkeuren. Het is twijfelachtig of dat zo snel zal gebeuren.
Bolkestein wil het gelijktrekken van de tarieven laten samenvallen met de komst van de euromunten en -biljetten, waar het gaat om flappen tappen in het buitenland en betalingen met creditcards. Voor cheques en het overmaken van geld over de grens krijgen de banken de tijd tot 1 januari 2003 om hun systemen aan te passen, zodat de tarieven omlaag kunnen.
Het Europees Parlement zal volgens Bolkestein zijn plannen steunen, maar bij de lidstaten verwacht hij meer weerstand omdat de banken een krachtige lobby zijn gestart waarmee ze uiteraard ook bij de verantwoordelijke ministers zullen aankloppen. De banken zeggen dat het onmogelijk is om het grensoverschrijdend betalingsverkeer net zo goedkoop te maken als in het binnenland. Zeker in landen als Nederland, waar het betalingsverkeer zo goed als gratis is. Sommigen hebben zelfs al gedreigd dan maar helemaal te stoppen met geldtransfers over de grens.
Daarnaast dreigt het risico, dat de banken het binnenlands betalingsverkeer duurder maken om zo de gederfde inkomsten te compenseren. Bolkestein moest gisteren toegeven, dat hij geen enkel wettelijk middel heeft om daar een stokje voor te steken. "Als dat gebeurt, zullen we de lidstaten aanspreken en hopen dat die de banken aanpakken", aldus de Eurocommissaris. "Maar ik ben daar niet zo somber over, het grensoverschrijdend verkeer beslaat slechts 1% van alle transacties dus met de kosten valt het wel mee. Ze moeten gewoon hun systemen verbeteren, dan kost het minder."
De nieuwe verordening verplicht de banken ook hun tarieven openbaar te maken en eventuele wijzigingen van tevoren aan hun klanten door te geven. Bolkestein hoopt daarmee het rondshoppen door financiële consumenten te bevorderen en zo de concurrentie tussen de banken.
Bolkestein presenteerde gisteren ook nieuwe cijfers, waaruit blijkt dat geld overmaken naar het buitenland nog veel duurder is dan eerdere studies aantoonden. Gemiddeld kost het in de EU liefst EUR23,92 om EUR100 de grens over te krijgen. In de eurozone is dat EUR23,49. Een soortgelijke studie uit '93 leverde een gemiddelde van EUR24 op. "In acht jaar tijd hebben de banken dus niets gedaan om de kosten te verlagen. Deze prijzen zijn excessief", aldus Bolkestein.
Onlangs publiceerde de commissie een andere studie, waaruit een gemiddeld kostenniveau van EUR17,36 kwam per EUR100. De nieuwe studie is breder van opzet en komt met een aanmerkelijk ongunstiger resultaat voor de consument.