|
Troepen van het Srilankaanse leger lopen langs een verwoeste Airbus van de nationale luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van Colombo, die het toneel was van een zeven uur durend gevecht met Tamil Tijgers, die streven naar onafhankelijkheid. Honderden passagiers moesten rennen voor hun leven. (Foto: AP)
|
AMSTERDAM/COLOMBO - Vele honderden toeristen hebben gisterochtend op het vliegveld van Colombo moeten rennen voor hun leven toen Tamil Tijgers een aanval uitvoerden op het vliegveld van de Sri Lankaanse hoofdstad.
Rond vier uur 's ochtends (middernacht onze tijd) begon een aanval die zeven uur duurde, waarbij acht Airbussen van Airlanka werden vernield of zwaar beschadigd. Veertien mensen, terroristen, militairen en luchthavenpersoneel, vonden de dood.
Honderden toeristen die kort voor de aanval op de luchthaven waren aangekomen, wisten op het nippertje aan een kogelregen te ontkomen. Zij kwamen onder vuur te liggen toen zij in de terminal van Bandaranaike International Airport op hun vluchten zaten te wachten. In het donker moesten zij een goed heenkomen zoeken. De aanvallers hadden de elektriciteitsvoorziening van de terminal onklaar gemaakt.
De Nederlandse Astrid de Jong: "Ik ben van mijn leven nog niet zo bang geweest. Sri Lanka is prachtig maar ik kom pas weer terug als dit allemaal voorbij is." De aanval van gisteren markeerde de 18e 'verjaardag' van de etnische onlusten op Sri Lanka, waarbij tot nu toe 64.000 mensen omkwamen.
Reisbureau's in Nederland kregen gisteren de nodige telefoontjes te verwerken van mensen die binnenkort af hopen te reizen naar Sri Lanka. De ANVR liet gisteren weten dat de zogeheten 'Calamiteiten Commissie' heeft besloten geen negatief reisadvies te geven. Het vliegveld werd in de loop van gistermiddag heropend.
Woordvoerster Mirjam Dresmé van de ANVR: "Er wordt daar al jaren geschoten en dat zal de eerste jaren voorlopig nog wel zo blijven." Volgens gegevens waarover haar organisatie beschikt, bevinden zich op dit moment 'enkele honderden' Nederlanders op Sri Lanka.
Gestrande Nederlandse toeristen kunnen een beroep doen op het Calamiteitenfonds over de periode tussen de aanslag en de heropening van de luchthaven. Reizigers die gedwongen langer op Sri Lanka moeten verblijven kunnen de meerkosten voor dat langere verblijf vergoed krijgen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de belangrijke toeristische trekpleisters, Anuradhapurea, Polonnaruw, Kandy, Nuwara Eliya, de zuid-west kust, Galle, Matara en het Yala National Park relatief veilig zijn, "al kan niet uitgesloten worden dat ook daar in de toekomst gewelddadige incidenten plaatsvinden." Volgens het ministerie zijn groepsreizen aan te bevelen boven individuele reizen en daarbij het openbaar vervoer zoveel mogelijk te mijden.