De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wahid waant zich
nog de president

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Een etmaal nadat hij door het parlement oneervol van zijn macht was beroofd en door vice-president Megawati Soekarnoputri vervangen, meende Abdurrahman Wahid gisteren nog steeds dat hij de president van Indonesië is.

Hij weigerde derhalve het presidentiële paleis aan het Merdekaplein in Jakarta te ontruimen.

Adhie Massardie, een van Wahids adviseurs, lichtte gisteren een tipje op van de sluier over diens gedachtewereld: "Naar de letter en geest van de wet is hij nog steeds president, zo meent hij. Hij gaat gewoon door met zijn pogingen anderen van zijn opvattingen over democratie te overtuigen", aldus Massardie.

Inayah, de jongste van Wahids drie dochters, zei echter dat de familie, die 21 maanden in het paleis heeft gewoond, zich op een verhuizing voorbereidt. "We hebben onze kleren al gepakt, ook die van vader", vertelde ze.

Vreedzaam

Megawati, die haar eerste werkdag als staatshoofd in het werkverblijf van de vice-president doorbracht, lijkt niet uit op een confrontatie. Op Javaanse wijze, waarbij het vermijden van conflicten de hoogste prioriteit geeft, zal zij in haar vroegere onderkomen blijven werken tot er een vreedzame oplossing voor het probleem is gevonden.

"Naarmate de zaak afkoelt zullen we geleidelijk proberen Wahid tot vertrekken te bewegen", aldus Bambang Kesowo, een van Megawati's nieuwe medewerkers. Hij zei dat de nieuwe president en haar voorganger elkaar vermoedelijk nog deze week zullen ontmoeten.

Amien Rais, voorzitter van de Raadgevende Volksvergadering (MPR) en de architect van het afzetten van Wahid, zei gisteren: "Het is redelijk Wahid een of twee weken de tijd te geven om te pakken."

Het is sinds Wahids ontslag afgelopen maandagmiddag ongebruikelijk rustig gebleven in de Indonesische hoofdstad. Vandaag kiest de MPR een vice-president. Akbar Tanjung en Hamzah Haz, de politieke leiders van Golkar en PPP, respectievelijk de tweede en derde partij na Megawati's PDI-P, hebben zich beiden kandidaat gesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.