De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Strafdossier Fireworks- directeur op internet

door Jan Colijn en

   
 

ALMELO - De Amsterdamse advocaat mr. Peter Plasman, raadsman van S.E. Fireworks-directeur Rudy Bakker, gaat grote delen uit het strafdossier over de Enschedese vuurwerkramp via internet openbaar maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 14kb)
Advocaat mr. Peter Plasman. (Foto: anko stoffels)
Processen-verbaal uit het zeer lijvige dossier van onder meer technisch onderzoek en verhoren van verdachten en getuigen zullen deels anoniem vanaf 1 augustus aanstaande op een speciale website zijn te lezen. In een brief aan de Almelose hoofdofficier van justitie heeft Plasman gisteren laten weten "iedere publicitaire terughoudendheid te laten varen."

Het is voorzover bekend in Nederland niet eerder voorgekomen dat een vertrouwelijk strafdossier nog voordat verdachten zijn berecht al voor een deel op het internet is in te zien.

De advocaat zegt tegenover deze krant tot zijn opmerkelijke stap te zijn gekomen naar aanleiding van uitspraken van officier van justitie mr. H. Stam (een van de leiders van het onderzoek naar de vuurwerkramp) in het recent gepresenteerde jaarverslag 2000 van het Almelose parket.

Daarin zegt de aanklager grote moeite te hebben met 'draaiende verdachten'. "Ik realiseer me dat iedere verdachte het recht heeft om te zwijgen en niet aan zijn eigen veroordeling mee hoeft te werken. Maar bij zo'n ramp als deze heb ik wel moeite mee," aldus Stam in het ook extern verspreide OM-jaarverslag.

Volgens Plasman staat vast dat de aanklager daarmee onder meer doelt op zijn cliënt. "Voor ons is nu de maat vol. Het OM moet beseffen welke impact deze uitlatingen hebben en hoezeer deze uitspraken de niet veroordeelde Bakker beschadigen. Mijn cliënt heeft altijd volop meegewerkt en is nog nooit op een leugen betrapt. Het is ronduit verbijsterend dat in een jaarverslag een verdachte als leugenaar wordt neergezet", aldus Plasman, die het internetadres van de website waarop het strafdossier valt te lezen binnenkort bekend maakt.

De advocaat zegt te hopen dat openbaarmaking van het strafdossier het publiek beter in staat stelt zich te informeren over het verloop van het onderzoek. Plasman zegt verder te beseffen dat zijn handelwijze indruist tegen de oproep van de hoogste baas van het openbaar ministerie, procureur-generaal De Wijkerslooth, eerder deze maand in deze krant. De Wijkerslooth verklaarde dat het OM zich in de publiciteit terughoudender wil opstellen en zei ook te hopen dat de advocatuur dit voorbeeld volgt.

"Nu het openbaar ministerie zich in het openbaar zo nadrukkelijk over mijn cliënt uitspreekt kan ik niet anders", vindt Plasman. De advocaat heeft verder een officiële klacht tegen officier van justitie Stam ingediend bij het college van procureurs-generaal. Het Almelose parket wilde gisteren nog niet inhoudelijk reageren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.