DEN HAAG - Driekwart van de Haagse jeugd is 's avonds bang op straat. Vooral in het centrum van de stad, op de NS-stations, bij pinautomaten en op Scheveningen voelen veel jongeren zich onveilig.
Maar ook bij bus- en tramhaltes, discotheken, cafés en bioscopen is een groot deel van de jeugd niet op haar gemak. Dat blijkt uit de jongste stadsenquête van de gemeente Den Haag.
Incident
Hoewel in de avonduren de gevoelens van onveiligheid het grootst zijn, geeft bijna één op de vier ondervraagde jongeren aan ook overdag regelmatig bang te zijn.
Bijna één op de drie jongens en meisjes tussen de 15 en 19 jaar meldt dan ook in de afgelopen twee jaar minstens één bedreigend incident te hebben meegemaakt. Vechtpartijen en berovingen staan hierbij veruit bovenaan. Maar ook hebben meerdere jongeren te maken gehad met een schietpartij, steekpartij, seksuele intimidatie, inbraak of het achterna gezeten worden.
Op school en tijdens schoolfeesten voelt het overgrote merendeel van de jeugd zich overigens wel veilig.
Overigens geeft één op de drie jongeren in de anonieme enquête aan dat zij zich ook zelf, vaak samen met vrienden, wel eens schuldig maken aan 'kleine' vergrijpen, vooral winkeldiefstal en vandalisme. Opvallend is dat 15- en 16-jarigen meer op hun kerfstok hebben of 'openhartiger' of 'stoerder' zijn dan de 17-, 18- en 19-jarigen.
Meer politie
Volgens de jongeren zelf zouden de onveiligheidsgevoelens kunnen worden weggenomen door meer politie op straat, het creëren van meer hangplekken, meer camera's, strenger optreden en goede voorlichting op scholen.
Maar ook steken zij de hand in eigen boezem. Een groot deel van de jongeren vindt dat zij een socialere houding moet aannemen. Ook het aanspreken van anderen op hun gedrag, vrienden in het oog houden, nadenken over foute vrienden, een betere opvoeding en het zoeken van een zinvolle tijdsbesteding wordt door de jeugd genoemd als oplossing van het probleem.
De Haagse burgemeester Deetman was goed te spreken over het eigen initiatief van de ondervraagde jeugd. "Als je de suggesties van de jongeren vergelijkt met een paar jaar geleden, wordt duidelijk dat ze er nu veel beter over nadenken. Dat is absoluut een vooruitgang. Want we moeten ervoor waken dat de hele stad wordt volgehangen met camera's. Ook kan niet op iedere hoek van de straat een agent staan. Daarom is het goed als de jeugd op deze manier ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt." |