De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 24 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Aron Winter mag weer voetballen

door Valentijn Driessen

   
 

ROTTERDAM - Eindelijk uit zijn lijden verlost. Aron Winter gebruikte het woord 'lijden' niet, maar sprak van opluchting en een verademing om onder een trainer en met een mens als Frank Rijkaard te werken. Na twee dramatische jaren bij Ajax brachten de Amsterdamse directeuren Arie van Eijden en Leo Beenhakker het respect en de waardering op voor de voetballer Winter en wat hij in zijn carrière heeft bereikt. Ze verhuurden de middenvelder voor een vriendenprijs aan Sparta. Iemand met zo'n loopbaan verdient het niet om de laatste jaren van z'n actieve carrière te verpieteren op een tribune, dachten Beenhakker en Rijkaard samen en zochten met Van Eijden naar een menselijke oplossing.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Winter bij Sparta. (Foto: Foto Almere Press)
"Ik ben hier verschrikkelijk blij mee. Eindelijk kan ik weer voetballen, laten zien dat ik het nog steeds kan, al hoef ik me niet meer te bewijzen. Maar het doet pijn als je wordt afgeschilderd als iemand wiens carrière over is, te oud, iemand aan wie je niets meer hebt." Zoals Co Adriaanse hem bij Ajax bijna dagelijks liet voelen. "Hij miskende me en vernederde hij me zelfs soms. Vanaf het begin merkte ik z'n afkeer aan allerlei kleine dingen. Ik was aanvoerder en dacht daarmee een verlengstuk te zijn van de trainer naar de groep en andersom. Adriaanse wilde daar niets van weten en pakte mij juist altijd aan voor het oog van de groep." Terwijl de routinier juist sprak namens de spelersgroep. "Het leek wel angst. Denk aan z'n vorige werkgevers; bijna altijd heeft hij problemen gehad met oudere, ervaren spelers. Waarom? Waarschijnlijk onzekerheid. Iedere trainer zou blij zijn met spelers van het kaliber Witschge, Winter en zou dankbaar gebruik maken van de ervaring van zulke jongens."

"Ik ben volop van plan dat te doen", zegt Rijkaard als hij het over z'n jongste versterking heeft. "Een club als Sparta kan alleen maar beter worden als iemand met meer dan 80 interlands kiest voor de club. Aron komt op het middenveld te spelen en moet jonge jongens om zich heen zoals Bouchiba en Trommel wijzer maken. Die capaciteiten heeft hij nog steeds." Winter blijft een speler die anderen beter kan laten functioneren.

Bij zijn aanstelling dacht Rijkaard al aan de optie Winter. "Ik wist dat z'n situatie bij Ajax niet rooskleurig was en bij ons de problemen van zich af kon spelen." Winter hield toen de boot af omdat Adriaanse had gezegd met een schone lei te beginnen. "Dus wilde ik vechten voor m'n kans op trainingen en in wedstrijden. Maar na drie dagen kreeg ik al te horen dat ik derde of vierde keus zou zijn. Kwam bij dat ik om niets van de training werd gestuurd nadat ik niet naar de trainer toekwam toen hij me als een hond bij zich riep. Later in het trainingskamp moest ik vertrekken vanwege een kleine blessure, want ik zou de doelstelling toch niet halen. Die uitzichtloosheid bij Ajax deed de deur dicht. Ik wilde me niet langer bewegen in die poppenkast. Als ik niet in z'n visie pas, prima, is het recht van een trainer, maar behandel mensen niet zo schandalig, respecteer iemand en laat hem in z'n waarde. En dat heeft Adriaanse niet gedaan. Als je wat gewonnen hebt als trainer mag je best een beetje arrogantie uitstralen, maar hij heeft helemaal niets gewonnen en denkt toch alles te weten."

Winter begrijpt dat mensen zullen roepen over de teleurgestelde speler, die z'n verlies niet kan verkroppen en om zich heen slaat. Zo voelt hij het zelf niet omdat hij vanaf dag een bij voorbaat een verloren strijd voerde met Adriaanse. En om alle vuile was buiten te hangen en Ajacieden in problemen te brengen, die nu nog met Adriaanse moeten werken, is niet zijn stijl. "Overigens vindt Adriaanse zelf dat zijn houding heel normaal is. Of het normaal is als de elftalleider moet bellen om de excuses van de trainer door te geven. Als het aan Adriaanse lag, had ik moeten stoppen met voetballen. Gelukkig bepaal ik dat zelf. Hij heeft me veel plezier ontnomen, maar eerlijk gezegd heb ik het in een dag terug bij Sparta. Alleen al door de warmte en het vertrouwen waarmee ik hier ben geconfronteerd op de club."

Waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor trainer Rijkaard. Vanwege zijn aanwezigheid en de goedwillendheid van enkele beleidsbepalers bij Ajax kon Sparta tot actie overgaan. "Na dit jaar heb ik nog een jaar contract in Amsterdam en zou dat graag daar uitdienen. Ja, samen met Frank Rijkaard als trainer, ha, ha. Inderdaad zal Adriaanse dan vertrokken moeten zijn. Je weet het nooit. In voetbal kan in een jaar tijd veel gebeuren."

* Richard Witschge heeft z'n rentree in het tweede van Ajax gemaakt in de uitwedstrijd tegen De Graafschap. De linkshalf scoorde de 2-0 in de met 3-1 gewonnen wedstrijd. De Australiër Jason Culina nam de andere twee treffers voor z'n rekening. Witschge speelde negentig minuten zonder problemen en maakte een goede indruk. Wellicht dat hij nog wat speeltijd krijgt donderdag als Ajax 2 nog een duel afwerkt. Blijft Witschge gevrijwaard van blessures dan kan hij in de A-selectie terugkeren voor de competitiewedstrijd zondag tegen FC Utrecht.

* De kans is groot dat Ajax overwintert in het oliestaatje Quatar. Van de voetbalbond ter plaatse heeft Ajax een aanbieding om een wedstrijd tegen het nationale team te spelen. Daaraan willen de Amsterdammers een oefentrip voor een week vastplakken. Wel moet het te combineren zijn met het duel om de Amstel Cup tegen Vitesse in de derde week van januari.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 24 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.