De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 23 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Japan grote dwarsligger missie Pronk

door Jeroen Hendriks

   
 

BONN - De missie van voorzitter Jan Pronk om op de Klimaatconferentie in Bonn een wereldwijd akkoord te sluiten over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, hing gisteravond laat aan een zijden draadje.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Jan Pronk (Foto: AP)
Japan bleek na vier dagen onderhandelen tussen ministers uit zo'n 180 landen de grote dwarsligger te zijn. De Japanners hielden tot het bittere eind tal van bezwaren tegen de voorstellen van Pronk, waardoor zij gisteren dreigden het concept-akkoord niet te zullen tekenen.

De Nederlandse delegatieleider, staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken), was gisteravond weinig optimistisch. Hij schatte de kans op een klimaatakkoord op "minder dan 50%".

Amerika, 's werelds grootste energieslurper, wil zich niet binden aan wettelijke regels om de CO2-uitstoot te beperken, en deed in Bonn alleen voor spek en bonen mee om de eigen belangen in de gaten te houden. President Bush, die eerder het zogenoemde Kyoto-verdrag 'dood' verklaarde omdat het de olie-industrie schaadt, wil later dit jaar met eigen voorstellen komen om de klimaatveranderingen tegen te gaan.

Er was lange tijd een redelijke kans op succes. Vrijwel alle landen waren bereid een akkoord te sluiten. Hoewel niemand echt enthousiast was over het compromisvoorstel dat Pronk zaterdagnacht op tafel had gelegd, ontstond er gistermiddag geleidelijk aan steeds meer steun voor het voorstel.

Grote aanvoerder in de onderhandelingen was de Europese Unie, die inzag dat een nieuwe mislukking na de geklapte conferentie in Den Haag wel eens de doodsteek zou kunnen zijn voor de aanpak van het klimaatprobleem. Ook de milieubeweging en het internationale bedrijfsleven waren redelijk positief.

De Duitse Milieu-minister Trittin (Groenen), de gastheer van de conferentie, wees erop dat Europa veel water bij de wijn heeft gedaan om Japan, Canada en Australië over de streep te trekken. Op die manier hoopte Europa de Amerikanen, desnoods na de regering van president Bush, uiteindelijk toch weer te kunnen betrekken bij de gezamenlijke strijd tegen klimaatverandering.

De opdracht van Bonn was om de afspraken die in het Japanse Kyoto in 1997 zijn gemaakt, nader uit te werken. Daar heeft de wereld afgesproken dat industrielanden samen hun uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 tussen 2008 en 2012 met 5,2% moeten hebben teruggebracht ten opzichte van de vervuiling in 1990. Voor ieder land geldt echter een specifieke reductietaak.

De handhaving van die wettelijke reductietaak bleek in Bonn het grootste twistpunt.

• Jan Pronk



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 23 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.