AMSTERDAM/HARDERWIJK - Het VU-ziekenhuis in Amsterdam heeft een patiënt met een acute blindedarmontsteking in het holst van de nacht de straat opgestuurd om zich in Harderwijk 'met spoed' te laten opereren. Alleen daar, in het Sint Jansdal Ziekenhuis, ruim 75 kilometer van Amsterdam, bleek nog plaats om de man te behandelen.
Alex Beverwijk (32) en zijn vrouw Sharmilla, kregen van medewerkers van het ziekenhuis een routebeschrijving mee en werden vorige week zondag tegen middernacht in hun eigen auto naar "het dichtstbijzijnde ziekenhuis" gestuurd. Dat gebeurde nadat Beverwijk eerst vijf uur lang met hevig stekende pijnen in de buikstreek in het VU-ziekenhuis op een brancardbed had gelegen en op infusen was aangesloten.
Dit wekte de indruk dat hij in de VU zou blijven om daar de blindedarmoperatie te ondergaan. "We waren verbijsterd toen we na al die uren wachten te horen kregen dat er noch een bed noch een operatiekamer vrij was om Alex te helpen", aldus Sharmilla Beverwijk.
Infuus
"Uiteindelijk kwamen we rond kwart over één 's nachts in Harderwijk aan. We hadden een stressvolle autorit achter de rug. Alex had onderweg nog vrij veel pijn gehad en bovendien was er ook nog een infuus los geschoten", vervolgt ze.
"De artsen in Harderwijk vonden het belachelijk dat hun collega's van de VU mijn man zó hadden laten gaan. Wij realiseren ons dat het geen kwestie van onwil was, maar het blijft een waanzinnige situatie in een land als Nederland. En dat terwijl je jarenlang trouw je ziektekostenpremies betaalt."
Woordvoerster M. Boluyt van het VU: "Artsen proberen altijd eerst de ergste nood van een patiënt te lenigen. Meneer Beverwijk is daarom op een bed gelegd en heeft pijnstillende middelen toegediend gekregen. Daarna gaat een arts pas kijken of er überhaupt wel plek is om te opereren. En óók in dit geval was dat kennelijk niet zo. Alle artsen van ons ziekenhuis hebben enige tijd geleden een brief met aanwijzingen ontvangen dat zij zich vooraf beter moeten realiseren of er wel behandel- en opnamemogelijkheden zijn, voordat zij een patiënt accepteren." |