De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 21 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Medici willen extra miljard

door Astrid Balsink

   
 

UTRECHT - In een brandbrief die vandaag bij het ministerie op de mat valt, slaan artsen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) alarm over de tekorten die volgend jaar al dreigen te ontstaan.

"Het is een forse claim. Maar hij is reëel en broodnodig om de kaalslag van de afgelopen vijftien jaar goed te maken", zegt directeur Rob van der Plank van de NVZ.

"Bovendien moeten we voorbereid zijn op de toekomst waarin de vraag naar zorg en (duurdere) geneesmiddelen alleen maar zal toenemen. Het geld zit dus niet in vakantiereisjes van artsen; het gaat puur om extra handen aan het bed."

Dat de zorg een bodemloze geldput is, bestrijdt de NVZ. "Iedereen ziet dat we de zaken nog niet op orde hebben. Als de Nederlandse zorg geen waar voor z'n geld kan leveren, gaan we maar naar het buitenland. Verdikkeme, laten we nou voorkomen dat iedereen z'n heil elders zoekt. Een luchtbrug naar Pisa kan toch niet de bedoeling zijn", zegt de directeur geïrriteerd.

Het geld is onder meer nodig om extra specialisten (20 miljoen) en verpleegkundigen (240 miljoen) op te leiden. Ook moet er worden geïnvesteerd in informatietechnologie zoals het elektronisch patiëntendossier (360 miljoen) dat in de maak is.

De financiering van de duurdere cao-ziekenhuizen, die het werken in de zorg weer aantrekkelijk moet maken, zorgt voor een flink gat in de begroting: 370 miljoen. En ook voor het afschaffen van de goodwill bij de specialisten is geld nodig: 139 miljoen.

"Daar wil de politiek zelf ook vanaf. We moeten nu in een speciaal fonds investeren. Dan kan de oude garde straks met een gerust hart met pensioen zonder dat de nieuwe lichting daarvoor moet bloeden. Je kunt zoiets niet in één keer afschaffen."

De NVZ heeft becijferd dat de ziekenhuizen volgend jaar sowieso 600 miljoen gulden te kort komen. "Dat zijn meerkosten voor personeel en geneesmiddelen die we moeten maken. Als we daarvoor geen compensatie krijgen, gaat dat ten koste van de zorg voor de patiënt."

De ziekenhuizen krijgen dit jaar al ruim 400 miljoen gulden extra van de minister. "Daardoor hebben we de operatiekamers die de afgelopen jaren werden gesloten omdat het budget op was, weer kunnen openen. En kunnen de specialisten weer aan de slag", zegt Van der Plank.

"We moeten meer doen dan alleen de kaalslag neutraliseren", zo bepleit de directeur. "We moeten klaar zijn voor de toekomst. Als we die 1,4 miljard gulden niet krijgen voor de zorgnota 2002, krijgen we dat straks keihard voor onze kiezen. En daar wordt niemand beter van."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 21 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.