De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 21 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beursplein kabbelt omlaag
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs hadden handelaren gisteren moeite om hun ogen open te houden. Voorbeurs zorgde uitgever VNU nog voor nieuws door de verrassend lage verkoopprijs bekend te maken van zijn tijdschriftengroep, maar daarna bleef het op Beursplein 5 akelig stil. "Als nieuwe macrocijfers uit de VS geen duidelijk signaal geven over waar het met de economie naar toe gaat, kan deze impasse nog maanden duren", sprak een handelaar zijn vrees uit. De belangrijkste Amsterdamse beursbarometer, de AEX-index, sloot uiteindelijk met een verlies van 4,96 punten (0,9%) op 537,42. Tussentijds werd met 539,53 een hoogste, en met 532,33 een laagste punt bereikt. De Midkap-index deed het met een verlies van 1,78 punten (0,4%) op 493,49 iets beter. De Midkap bewoog de dag tussen een hoogtepunt van 493,72 en een dieptepunt van 489,60.

Van de 25 AEX-fondsen sloten acht met winst en 17 lager. Grootste procentuele dalers waren belbedrijf KPN (-6,8% op EUR5,36), toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASML (-4,3% op EUR22,12) en telco Versatel (-3,9% op EUR1,75), grootste stijgers kabelbedrijf UPC (+17,7% op EUR1,40) en brouwer Heineken (+1,4% op EUR45,00).

Van de Midkap-fondsen mochten elf bijschrijven; twee sloten onveranderd en twaalf leverden in. Grootste dalers hier: ict-dienstverleners Landis (-11,6% op EUR5,35) en Ordina (-4,2% op EUR17,25), grootste stijgers branchegenoten Unit4Agresso (+4,2% op EUR11,30) en PinkRoccade (+3,7% op EUR40,50).

Het waren dus opnieuw de technologie- en telecomaandelen die onder druk lagen. Handelaren brachten de verliezen in verband met de tegenvallende resultaten die de Amerikaanse techbedrijven Microsoft (software) en Sun Microsystems (halfgeleiders) donderdag na sluiting van Wall Street bekend maakten. Microsoft waarschuwde tegelijkertijd voor tegenvallende resultaten over het lopende kwartaal, als gevolg van teruglopende verkopen van personal computers (pc's).

Positief nieuws van de Zweedse producent van mobiele telefoons Ericsson kon het tij niet keren. De cijfers die de Zweden over het tweede kwartaal rapporteerden, waren minder slecht dan werd gevreesd. Minder goed viel echter de neerwaartse bijstelling van de groeiverwachtingen voor de belangrijkste markten van Ericsson.

De koersdaling van Landis volgde op het nieuws dat het ict-bedrijf onderhands 3 miljoen aandelen (7,8% van het totale aandelenkapitaal!) heeft geplaatst bij binnenlandse institutionele beleggers. Dat heeft tot gevolg dat de winst per aandeel verder verwatert. Landis plaatste de stukken tegen een koers van EUR6,00 per aandeel. De EUR18 miljoen die het bedrijf met de aandelen ophaalde, zullen onder meer worden besteed aan de al eerder aangekondigde overname van adviesbureau QuayOne, zo luidde het.

Op de lokale markt deed installatiebedrijf Internatio-Müller (-EUR0,10 op EUR28,85) van zich spreken. Bedrijfsonderdeel Imtech meldde dat het voor EUR59 miljoen 'technische oplossingen' gaat leveren aan de luchthavens van München, Amsterdam en Brussel. Op het vliegveld van München gaat het om de levering en installatie van lucht- en klimaattechnologie, brandbeveiliging, sprinklerinstallaties en de daarbij behorende technische en ict-systemen. Deze order alleen is al goed voor EUR40 miljoen, aldus Internatio.

Zakenbank Kempen & Co (-EUR0,05 op EUR83,00) maakte bekend dat het bod van Dexia Groep op alle aandelen Kempen 'ruimschoots' is aanvaard. Ruim 11 miljoen stukken werden aangemeld, ofwel 87,44% van het aantal dat in omloop is. Daarmee heeft Dexia de hand weten te leggen op 99,31% van het aandelenkapitaal van de zakenbank.

Dexia zal het bod op Kempen & Co dan ook onvoorwaardelijk gestand doen, zo luidde het. Met de samensmelting van Kempen & Co en het reeds eerder overgenomen Bank Labouchere zal Dexia nu 'onmiddellijk' beginnen. Het is de bedoeling dat de fusie tot Dexia Bank Nederland nog voor het eind van dit jaar is voltooid.

Kas Associatie (-EUR0,10 op EUR19,40) maakte nabeurs bekend dat NIB Capital zijn aandeel in de beursbank heeft uitgebreid tot 10,3%. Volgens een woordvoerder van de KasAss is het niet zo dat er een overnamestrijd is uitgebroken rond de beursbank. Eerder werd bekend dat de Bank of New York de KasAss zou willen overnemen.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 21 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.