|
Delta Lloyd wil het aantal aandelenbelangen in Nederlandse beursfondsen met circa 25 procent uitbreiden.
|
AMSTERDAM - Delta Lloyd wil meer deelnemingen in beursgenoteerde ondernemingen. Naast een uitbouw van de portefeuille Nederlandse 5%-belangen gaat de bankverzekeraar ook in België en Duitsland aan de slag.
Dit zeggen bestuursvoorzitter Niek Hoek en directeur aandelenbeleggingen Alex Otto in een gesprek met deze krant. De eerste deelneming in een Belgisch beursfonds moet nog dit jaar een feit zijn. Duitsland volgt waarschijnlijk in 2002.
In eigen land wil Delta Lloyd het aantal 5%-belangen opvoeren naar circa 75. Dat betekent een groei van 25% ten opzichte van de ongeveer 60 participaties die het bedrijf nu in portefeuille heeft. De bankverzekeraar is daarmee in aantallen deelnemingen al de grootste belegger in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven (met een portefeuilleomvang van circa 5,5 miljard). Het concern ziet in deze vijver evenwel nog meer aantrekkelijke vis rondzwemmen.
"Als alle beleggers slaafs Europa ingaan hoef je geen raketgeleerde te zijn om te zien dat er hier fantastische kansen liggen", legt Hoek uit. "Markten overdrijven."
Een toename van het aantal 5%-belangen past in de groeistrategie, zoals Hoek die vier jaar geleden voor de vermogensbeheeractiviteiten uitstippelde. Bovendien wil Delta Lloyd een topspeler in Noord-West Europa worden. "In België en Duitsland zijn de belangen van de oprichtersfamilies wel groot", weet Otto. "Die hebben zomaar 60 tot 70% van de stukken. Je bent dus een beetje overgeleverd aan de plannen van opa en papa. Maar misschien maken we straks een afweging tussen een paar 5%-belangen in België en één pakket KLM."
Een belangrijke prikkel voor het actieve participatiebeleid is de belastingvrijstelling, die verzekeraars krijgen voor dividend en gerealiseerde koerswinst. Voorwaarde is wel dat een aandelenpakket meer dan 5% aan zeggenschap vertegenwoordigt.
Dat verklaart deels waarom de bankverzekeraar vooral in kleinere oude-economie fondsen als Athlon, Grolsch, Internatio Müller en Stork stapt; hier is minder geld nodig om een 5%-belang te verwerven. Bovendien geven de mid- en smallcaps minder vaak nieuwe aandelen uit, zodat niet telkens hoeft te worden bijgelapt om de deelneming op peil te houden.
Maar minstens zo belangrijk is de lage waardering van veel kleinere fondsen. Otto: "We hebben eerst de crisis in '98 gehad, toen iedereen Europees ging beleggen. Destijds werd er echt met aandelenpaketten geleurd. Kleine en middelgrote fondsen waren al niet overdreven duur, maar werden in dat jaar echt goedkoop. Vervolgens kwam in 2000 de internethype, waardoor oude economie-fondsen uit de gratie raakten. En nu noteert de hele markt laag."
Fusies en overnames zijn voor de verzekeraar uiteraard hét moment om met een onbelaste koerswinst afscheid te nemen van een 5%-pakket, dat zich in nadelig opzicht onderscheidt door een relatief lage verhandelbaarheid. Otto: "We moedigen bedrijven ook aan om met elkaar te praten. Gelukkig komen er heel wat pareltjes naar beneden vallen. Denk aan Kempen de vermogensbeheerder die werd overgenomen door het Belgische Dexia, red. . We stapten op EUR42, in, en gingen voor het dubbele eruit. Drie of vier van zulke exits per jaar, en je performance is gehaald."
"We hebben de eerste zes maanden van dit jaar met onze 5%-belangen een positief rendement van 2,5% laten zien", aldus Hoek. "Terwijl het de slechtste beleggingsmaanden sinds de Tweede Wereldoorlog waren."
Uiteraard verloopt niet alles zoals gedacht. Zo stond de overname van Nedgraphics door Blue Fox niet bovenaan Otto's lijstje. En bleef de overname van Grolsch door Interbrew uit. Soms raakt Delta Lloyd verstrikt in een "Gordiaanse knoop", stelt Hoek in een verwijzing naar de baggeroorlog. De verzekeraar heeft zowel belangen in Ballast Nedam en HBG, als in de 'belagers' Boskalis en Heijmans. Niettemin werd de zijde van het laatste tweetal gekozen.
De macht van Delta Lloyd en andere grote beleggers groeit, erkent Otto. "Maar wat mij tegenstaat is het idee dat wij gaan voor de quick buck. De omloopsnelheid van onze pakketten is laag; gemiddeld drie tot vijf jaar."
"We controleren bedrijven ook niet", beklemtoont Hoek. "Daarvoor zijn de belangen te klein. Maar we laten het wel heel duidelijk weten als onze belangen worden geschaad."