|
Leden van een elite-eenheid van de Indonesische politie doden de tijd met een spelletje. (Foto: REUTERS)
|
JAKARTA - In zijn verwoede pogingen aan de macht te blijven is Indonesië's president Abdurrahman Wahid gisteren opnieuw gezwicht voor het parlement.
Hij besloot voor de tweede maal geen uitvoering te geven aan zijn dreigementen de noodtoestand in het land uit te roepen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.
Het parlement had gedreigd de MPR, de Raadgevende Volksvergadering, bijeen te roepen in een speciale zitting die het staatshoofd in staat van beschuldiging stelt en hem zijn macht ontneemt. Hoewel Wahid door de knieën ging, besloot de MPR vandaag toch bijeen te komen om Wahids 'impeachment' in te leiden.
De aanleiding tot dat besluit was de benoeming van de nationale politiecommandant die door Wahid werd doorgezet zonder de verplichte raadpleging van het parlement.
Wahid gelastte de eedaflegging van de politiechef gisteren weliswaar af maar de betrokkene, generaal Chairuddin Ismail, is nu niettemin feitelijk de landelijke politiebevelhebber.
De MPR zal de president vandaag vermoedelijk vragen maandag a.s. rekening en verantwoording af te leggen voor zijn 21 maanden oude beleid. Indien Wahid zoals verwacht weigert, tekent hij daarmee zijn politieke doodvonnis.
Wahid stelde de afkondiging van de noodtoestand gisteren uit tot 31 juli a.s. teneinde meer tijd te hebben voor onderhandelingen met de oppositie over een politiek compromis dat zijn politieke carrière zou kunnen redden. Oorspronkelijk was de speciale aan Wahids chaotische beleid gewijde MPR-zitting voorzien voor 1 augustus a.s.
Het ziet er overigens naar uit, dat geen van Wahids schijnbewegingen hem nog van de politieke galg kan redden. Er is weliswaar een compromis in de maak, maar ook daarvan valt voor de president weinig heil te verwachten.
Het lobby-offensief dat Wahid de afgelopen weken ontwikkelde, richtte zich vooral op de in grootte tweede en derde politieke partij van het land, Golkar en de Verenigde Ontwikkelingspartij PPP. De grootste partij, de PDI-P van de van hem vervreemde vice-president Megawati, liet hij min of meer links liggen.
Gus Dur, zoals Wahids populaire bijnaam luidt, is nog steeds in gesprek met Golkarleider Akbar Tanjung en PPP-chef Hamza Haz. Gezien de getalsverhoudingen in het parlement zou een eventueel compromis tussen de drie partijen door de grootste partij niet zonder meer verworpen kunnen worden. In die zin getuigt Wahids beleid van sluwheid die de oppositie uiteen speelt.
Minder tevreden zal de president zijn met het feit dat Golkar en PP kennelijk uit zijn op een compromis dat geen wezenlijke taakverdeling tussen president en vice-president inhoudt. Een dergelijk compromis werd vorig jaar al eens afgesproken en door vice-president Megawati in goed vertrouwen aanvaard, maar door Wahid in de praktijk niet gehonoreerd.
Een nieuw compromis zou derhalve betekenen dat voor een toekomstige president Wahid slechts ceremoniële taken zijn weggelegd en dat vice-president Megawati werkelijk de leiding van de regering op zich neemt. In de MPR bestaat voor deze oplossing een ruime meerderheid. Dit weekeinde zal vermoedelijk blijken of Gus Dur bereid is dit offer te brengen om op het pluche te mogen blijven zitten.